Krävs sakliga grunder för en bostadsrättsförenings styrelsebeslut?
Hej, jag bor i en bostadsrätt på bottenvåningen. I anslutning till entréplan ligger en gräsyta. Jag har frågat styrelsen om det är möjligt att anlägga en rabatt, ca 1 kvm med blommande växter i anslutning till min entré. Detta avslår styrelsen med hänvisning till att föreningens hela gräsyta ska vara tillgänglig för boende på andra våningen. Jag är helt införstådd med att jag själv blir ansvarig för inköp av växter, skötsel och återställande av mark vid försäljning och flytt. Jag är också helt införstådd med att marken är föreningens och kan behöva tas i anspråk för åtgärder fasad, entre, dränering och annan rördragning. 1. Kan styrelsen hantera min ansökan, så att den faller ut till min förmån och i så fall på vilka grunder? 2. Kan styrelsen avslå min ansökan, och om ja, på vilken saklig grund behöver den i så fall bygga sitt beslut? Med vänlig hälsning
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av lagen om ekonomiska föreningar (EFL) för att besvara din fråga. Jag kommer först att beskriva de lagenliga kraven som finns gällande styrelsens beslut. Sedan kommer jag att diskutera ditt fall specifikt och hur du kan gå tillväga.
Styrelsens uppgift och dess beslut
Styrelsen för en ekonomisk förening (ex bostadsrättsförening) ska
- ansvara för föreningens organisation och förvaltningen av föreningens angelägenheter,
- fortlöpande bedöma föreningens och, om föreningen är en moderförening, koncernens ekonomiska situation, och
- se till att föreningens organisation är utformad så att bokföringen, medelsförvaltningen och föreningens ekonomiska förhållanden i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt (7 kap. 4 § EFL).
Vidare ska styrelsen förhålla sig till stadgarna för föreningen som medlemmarna har bestämt. Eftersom jag inte vet något om stadgarna i din förening är det inget jag kommer uttala mig vidare om.
Som styrelsens beslut gäller den mening som mer än hälften av de närvarande röstar för vid sammanträdet, om det enligt stadgarna inte krävs en särskild röstmajoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst (7 kap. 22 § EFL).
En styrelseledamot får inte handlägga en fråga om
- avtal mellan styrelseledamoten och föreningen,
- avtal mellan föreningen och tredje man, om styrelseledamoten har ett väsentligt intresse i frågan som kan strida mot föreningens intresse, eller
- avtal mellan föreningen och en juridisk person som styrelseledamoten ensam eller tillsammans med någon annan får företräda (7 kap. 23 § EFL).
Styrelsen ska alltså verka och besluta för den ekonomiska föreningen och dess syfte, vilket är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen (1 kap. 4 § EFL). Styrelsens beslut kräver mer än hälften av närvarande röster för att gå igenom och styrelseledamoter som är jäviga får ej handlägga berörda ärenden. Detta är grunderna för beslut som styrelsen får ta. Det framgår inget av lagen om att sakliga skäl krävs för deras beslut, så länge besluten är i enlighet med föreningens syfte. Det kan dock framgå ytterligare krav genom föreningens stadgar som kräver saklighet eller liknande, men det är inget jag kan uttala mig om.
Det finns emellertid två begrepp som styrelsen och föreningen måste förhålla sig till hela tiden - likhetsprincipen och generalklausulen.
Likhetsprincipen och generalklausulen
Inom föreningsrätten – liksom inom associationsrätten i stort – gäller en likhetsprincip av innebörd att föreningen är skyldig att behandla alla medlemmar lika, om inte annat följer av lagen om ekonomiska föreningar (EFL) eller stadgarna. Likhetsprincipen kommer dock inte till explicit uttryck i EFL (vilket den däremot gör i Aktiebolagslagen, där det i 4 kap. 1 § sägs att alla aktier har lika rätt i bolaget, om inte annat följer av vissa andra bestämmelser i lagen).
Vid sidan av likhetsprincipen gäller en “generalklausul”. Den kommer till uttryck i 6 kap. 38 § EFL. Den stadgar att föreningsstämman, eller styrelsen (se 7 kap. 42 § EFL), inte får fatta ett beslut som är ägnat att ge en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller någon annan medlem.
Generalklausulen kan åberopas mot beslut som står i strid med likhetsprincipen. Någon gång kan ett beslut vara förenligt med likhetsprincipen men likväl missgynna föreningen eller vissa medlemmar och gynna andra på ett sätt som framstår som otillbörligt. Även då kan generalklausulen tillämpas.
Förutsättningar för generalklausulen
För att generalklausulen ska kunna tillämpas krävs för det första att beslutet är ägnat att medföra en otillbörlig fördel för en medlem eller någon annan. En ytterligare förutsättning är att denna fördel motsvaras av en nackdel för föreningen eller för någon annan medlem. Det är tillräckligt att beslutet är lämpat att få sådana konsekvenser; det behöver alltså inte bevisas att en konkret fördel eller nackdel faktiskt har uppstått. Fördelen eller nackdelen kan vara ekonomisk – till exempel om en medlem får köpa något till underpris – men kan också avse inflytandet i föreningen, exempelvis rösträtt.
Som tidigare nämnts måste fördelen vara otillbörlig. Detta innebär att generalklausulen ska tillämpas med viss återhållsamhet. Det har uttalats att generalklausulen i första hand bör användas vid beslut som bär tydliga drag av maktmissbruk.
Ett beslut av föreningsstämman eller styrelsen som strider mot generalklausulen eller mot likhetsprincipen kan, som tidigare nämnts, klandras men är inte ogiltigt i sig (en nullitet). Det kan alltså upphävas genom talan enligt 6 kap. 47 § EFL, men endast om denna väcks inom den tidsfrist som anges i 6 kap. 48 § första stycket EFL. Sådan talan väcks vid allmän domstol, eller om stadgarna innehåller en skiljeklausul, vid skiljenämnd. Medlemmar som medverkat till beslutet kan också bli skadeståndsskyldiga.
I ditt fall
Vare sig styrelsen avslår eller bifaller din ansökan är helt upp till styrelsen. Styrelsen måste agera för föreningen och i enlighet med föreningens syfte. Styrelseledamöter får inte handlägga jäviga frågor och styrelsen måste även förhålla sig till likhetsprincipen och generalklausulen vid sina beslut. Görs detta så kan styrelsen besluta hur den vill. Det framgår således inga explicita grunder enligt lagen som styrelsen måste grunda sina beslut på, utöver det senast nämnda här. Utan att veta din förenings stadgar kan jag inte ge ett mer konkret svar. Mitt råd till dig vore att konsultera föreningens stadgar om du önskar ytterligare vägledning i hur din förenings styrelse får besluta, eftersom det kan framgå ytterligare information där. Utifrån enbart lagen är min tolkning att styrelsen förhåller sig väl till likhetsprincipen och generalklausulen när de nekar dig, eftersom de gör det för att samtliga på våning två ska ha tillgång till ytan.
Detta hindrar dig emellertid inte från att argumentera för ditt fall för att få till ett bifall från styrelsen. Påpeka att rabatten är väldigt liten, inte inhägnad, och inte hindrar passage eller allmän tillgång till fastigheten. Den inskränker inte någon annans rätt att röra sig på ytan, förskönar ytan och allmänt främjar föreningens utseende.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Med vänlig hälsning,