Ansvar för skador vid räddningsinsats i hyresrätt
Lawline svarar
Hej Ebba, och tack för att du vänder dig till Lawline!
Hyresgästens vårdnadsplikt enligt 12 kap. 24 § jordabalken innebär att hyresgästen ska vid användande av lägenheten visa den aktsamhet som skäligen kan fordras av en ordentlig person. Det har inte ansetts möjligt att närmare ange vad detta innebär, varför en bedömning får göras från fall till fall (se NJA II 1908 nr 5:1 s. 146 f.). Enligt bestämmelsen svarar hyresgästen för skador som uppstår genom vårdslöshet eller försummelse. Det kan gälla exempelvis spräckta handfat, trasiga fönsterrutor eller som i ditt fall en trasig dörr.
Hyresgästens ersättningsskyldighet gäller inte bara för en själv utan omfattar också skador som hans eller hennes familjemedlemmar, tjänstefolk, gäster, inneboende eller de som för hyresgästens räkning utfört arbete i lägenheten. Ansvaret är dock begränsat till den uppräknade personkretsen. Det innebär med andra ord att en hyresgäst inte stå till svars för om räddningstjänsten måste bryta upp en dörr i en hyresrätt för att låta ambulansen komma. Det kan inte anses vara en skada som kan hänföra sig till hyresgästens vållande. Det är därmed en skada som har stått utanför hyresgästens kontroll. Bedömningen hade kunnat bli annorlunda om det funnits indikationer på att hyresgästen brustit i sin omsorg, men i avsaknad av ytterligare omständigheter väljer jag att inte gå vidare med detta.
Frågan om vilken part som har bevisbördan har betydelse för vilka omständigheter domstolen ska utgå ifrån när den bedömer om hyresgästen varit vårdslös. Den som påstår att någon vållat skada måste normalt kunna bevisa sitt påstående. Ett oinskränkt vidhållande av denna princip skulle emellertid få orimliga konsekvenser vid skada på lägenheter. Det är nämligen i det närmaste omöjligt för en hyresvärd att bevisa att en hyresgäst vållat en skada. Ofta tillkommer skador utan att vittnen är närvarande. Det skulle vara utomordentligt enkelt för en illojal hyresgäst att gå fri från skadeståndsskyldighet endast genom att påstå att han eller hon ej vållat skadan. Normalt har man som hyresvärd endast möjlighet att visa att en skada inte fanns vid hyresgästens inflyttning men väl vid avflyttningen. Därmed har hyresvärd bevisbörda för att skadan uppstått under hyrestiden, se NJA 1987 s. 668.
Sammanfattningsvis bär hyresgästen ansvar för skador som uppstår genom eget vållande eller vårdslöshet, liksom för vissa skador orsakade av närstående personer. Skador som inte kan hänföras till sådant vållande faller dock utanför detta ansvar och åligger därmed hyresvärden att ersätta.
Hoppas detta gav dig svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.
Vänliga hälsningar,