Tolkning av testamente

2021-01-31 i Testamente
FRÅGA
Hej, jag undrar över formuleringen i ett inbördes testamente" Egendom som erhålles enligt detta testamente samt avkastningen därav skall utgöra enskild egendom med möjlighet att helt eller delvis införa giftorätt. Detsamma skall gälla beträffande allt vad som kan komma att sättas i stället för ovannämnda egendom." hjälper en väns med hennes fars bouppteckning.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du behöver hjälp med tolkningen av formuleringen ovan. Jag kommer att redogöra för innebörden såsom jag förstått den och sedan förklara vad den betyder.

Innebörden av formulering

Det som står är att egendom som övertas enligt detta testamente och vinsten som erhålls på av egendomen ska i första hand utgöra enskild egendom men att man har möjlighet att helt eller delvis införa egendomen i giftorätten. Detta ska även gälla all egendom som kan komma att ersätta ovannämnda egendom.

Vad innebär det?

Testamentet ger rätt till arvtagaren till en viss egendom. Dock är det villkorat med att egendomen och dess avkastning ska utgöra enskild egendom. Enskild egendom är egendom som inte omfattas av giftorätten och ingår alltså inte i bodelningen vid eventuell skilsmässa för arvtagaren. Arvlåtaren har dock gett möjlighet för arvtagaren att helt eller delvis införa egendomen som erhålls av testamentet i giftorätten. Det innebär alltså att arvtagaren själv får bestämma om hen vill att egendomen ska omfattas av giftorätten eller inte. Detsamma ska gälla all surrogategendom, det vill säga egendom som ersätter de förstnämnda. Till exempel om din vän ärver fondinnehav med det villkoret som framgår av testamentet, och hen säljer fondinnehavet och köper en segelbåt istället, då är segelbåten surrogategendom till fondinnehavet som ursprungligen ärvdes.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Soad Garar
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2955)
2021-10-27 Kan man testamentera bort syskonens och syskonbarnens arvsrätt?
2021-10-27 Oläsbar namnteckning från testamentsvittne - ogiltighet?
2021-10-24 Barns rätt till arv
2021-10-22 Hur mycket kan vi testamentera bort?

Alla besvarade frågor (96583)