Tolkning av testamente

Hej, jag undrar över formuleringen i ett inbördes testamente

" Egendom som erhålles enligt detta testamente samt avkastningen därav skall utgöra enskild egendom med möjlighet att helt eller delvis införa giftorätt. Detsamma skall gälla beträffande allt vad som kan komma att sättas i stället för ovannämnda egendom."

hjälper en väns med hennes fars bouppteckning.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du behöver hjälp med tolkningen av formuleringen ovan. Jag kommer att redogöra för innebörden såsom jag förstått den och sedan förklara vad den betyder.

Innebörden av formulering

Det som står är att egendom som övertas enligt detta testamente och vinsten som erhålls på av egendomen ska i första hand utgöra enskild egendom men att man har möjlighet att helt eller delvis införa egendomen i giftorätten. Detta ska även gälla all egendom som kan komma att ersätta ovannämnda egendom.

Vad innebär det?

Testamentet ger rätt till arvtagaren till en viss egendom. Dock är det villkorat med att egendomen och dess avkastning ska utgöra enskild egendom. Enskild egendom är egendom som inte omfattas av giftorätten och ingår alltså inte i bodelningen vid eventuell skilsmässa för arvtagaren. Arvlåtaren har dock gett möjlighet för arvtagaren att helt eller delvis införa egendomen som erhålls av testamentet i giftorätten. Det innebär alltså att arvtagaren själv får bestämma om hen vill att egendomen ska omfattas av giftorätten eller inte. Detsamma ska gälla all surrogategendom, det vill säga egendom som ersätter de förstnämnda. Till exempel om din vän ärver fondinnehav med det villkoret som framgår av testamentet, och hen säljer fondinnehavet och köper en segelbåt istället, då är segelbåten surrogategendom till fondinnehavet som ursprungligen ärvdes.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Soad GararRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning