Upprättande av äktenskapsförord och testamente

Ska skriva äktenskapsförord avs. enskild egendom ,som utgörs av tillgodohavande på ett sparkonto.

Samtidigt vill jag testamentera min enskilda egendom till min man. Hur formulerar jag detta?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor gällande arv regleras i ärvdabalken och frågor gällande äktenskap regleras i äktenskapsbalken.

Eftersom äktenskapsförord och testamente inte har samma syfte måste du upprätta ett äktenskapsförord och sedan upprätta ett testamente.

Äktenskapsförord:

Äktenskapsförord innebär att egendom som tillhör eller tillfaller någon av makarna ska vara dennes enskilda egendom (dvs. inte tas med i bodelningen vid eventuell skilsmässa). Genom ett nytt äktenskapsförord kan man bestämma att viss egendom som är enskild egendom istället ska vara gemensam egendom, samt tvärtom.

Formkrav gällande äktenskapsförd regleras i 7 kap. 3 § äktenskapsbalken. Där anges att äktenskapsförord ska upprättas skriftligt och undertecknas av båda makarna. Förordet ska sedan registreras hos Skatteverket.

Det som således är viktigt att tänka på är att du formulerar dig så tydligt som möjligt så att din vilja kommer fram gällande sparkontot och att du sedan avser det som enskild egendom.

Testamente:

För att ett testamente ska anses vara giltigt måste vissa formkrav vara uppfyllda, vilket regleras i 10 kap. 1 § ärvdabalken. Dessa formkrav är:

- skriftligt,
- testatorn måste underteckna testamentet när två vittnen är samtidigt närvarande,
- vittnena ska skriva under,
- vittnena ska förstå att det är ett testamente men behöver inte känna till innehållet

Även här gäller det att vara tydlig med hur du formulerar dig så att just din vilja kommer fram. Du bör hålla språket så enkelt och tydligt som möjligt, så det inte kan misstolkas. Sedan är det också viktigt att skilja på om du vill att din make ska ha full äganderätt eller fri förfogande rätt avseende din egendom.

Full äganderätt innebär att den efterlevande ska kunna göra vad den vill med arvet, till och med testamentera bort det.

Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande inte själv kan testamentera bort arvet, men kan i övrigt göra vad den vill med det.

Att upprätta ett testamente och ett äktenskapsförord kan vara svårt, så om du skulle ha svårigheter kring upprättandet av ett testamentet eller äktenskapsförordet, rekommenderar jag dig att boka tid hos en av våra jurister. Där kommer du få hjälp med allt du behöver. Du kan boka tid direkt på http://www.lawline.se/boka.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning