Ingår kontanta medel vid en bodelning enligt sambolagen?

Min mors sambo har avlidit. Bodelning skall ske med sambons två barn. Får min mor del av sambons kontanta medel på bank? Eller är det bara samboegendom som ingår vid delning för hennes räkning. Och hans barn ärver bankmedlen?

Lawline svarar

Hej, Tack för din fråga. Vid en bodelning enligt sambolagen är det endast samboegendom som ingår, se 8 § första stycket sambolagen. Samboegendom utgörs enligt 3 § sambolagen av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget, om egendomen förvärvats för gemensam användning. Till det gemensamma bohaget räknas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet, se 6 § sambolagen. Kontanta medel utgör därmed inte samboegendom och ska alltså inte ingå i en bodelning enligt sambolagen. Vid bodelningen kommer således inte några kontanta medel att ingå, utan dessa tillfaller din mors f.d. sambos bröstarvingar enligt ärvdabalken. Med vänlig hälsning,
Rikard WahlströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning