Miljöfarlig verksamhet nära bostad? – Dina rättigheter som närboende enligt miljöbalken och detaljplan.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du bor på Öckerö och är oroad över att kommunen, genom sitt bostadsbolag, planerar att hyra ut eller sälja grannmarken till ett båtvarv, vilket skulle innebära ökad miljöstörning i form av buller och utsläpp av giftig bottenfärg. Du undrar vilka möjligheter som finns att påverka detta beslut och vilka rättigheter du har som närboende. Nedan följer min rättsliga bedömning.
Vad gäller vid ändring av detaljplan och ny användning av mark?
När kommunen ändrar en detaljplan så att markens användning förändras, exempelvis från bostadsändamål till industriell eller småbåtshamnsverksamhet, ska detta normalt föregås av ett planförfarande enligt plan- och bygglagen (2010:900). Om kommunen har tagit bort tidigare byggförbud och avser att låta ett båtvarv använda marken mer intensivt, är detta en förändring som kan kräva detaljplaneändring och samråd med berörda.
Som granne och närboende har du rätt att yttra dig i ett sådant planförfarande. Om beslut redan fattats, kan det vara möjligt att överklaga beroende på beslutets karaktär och tidpunkt.
Vad säger miljöbalken om verksamheten?
En verksamhet som riskerar att orsaka olägenhet för människors hälsa eller miljön, exempelvis användning av giftiga bottenfärger, buller från högtryckstvättar eller förorening av mark och vatten, regleras av miljöbalken (1998:808). Enligt 9 kap. 3 § miljöbalken får en verksamhet inte medföra olägenhet för människors hälsa, och enligt 2 kap. miljöbalken har verksamhetsutövaren en skyldighet att vidta skyddsåtgärder och hushålla med resurser.
Om ni upplever att påverkan från båtvarvet ökar i sådan grad att det blir hälsofarligt eller påverkar er boendemiljö väsentligt, kan ni anmäla detta till kommunens miljökontor eller till Länsstyrelsen, särskilt om kommunen anses vara part i saken. Det är fullt möjligt att driva ett tillsynsärende med stöd av miljöbalken.
Finns det tidigare tillsynsärenden?
Det faktum att Länsstyrelsen tidigare reagerat och åtgärder faktiskt vidtagits talar för att det finns grund för fortsatt tillsyn. Du nämner t.ex. kvävande lukt och att giftig färg hamnar på mark som rinner ner i havet, detta kan utgöra miljöbrott om det inte hanteras korrekt. Du har rätt att begära information enligt offentlighetsprincipen och kan även dokumentera och anmäla nya incidenter.
Sammanfattning
Du har som närboende rätt att motsätta dig verksamheter som medför betydande olägenhet för din hälsa eller livsmiljö. Förändringar i markanvändning ska normalt hanteras via detaljplan med möjlighet till påverkan. Miljöbalken ger dig rätt att anmäla miljöskadlig verksamhet, och tillsynsansvar vilar på kommunen och Länsstyrelsen. Om kommunen är part i saken kan du vända dig direkt till Länsstyrelsen för tillsyn.
Jag rekommenderar att du dokumenterar påverkan, kontaktar miljökontoret och eventuellt även Länsstyrelsen igen.
Om du önskar vidare hjälp att bedöma dina rättigheter i förhållande till kommunen och miljöbalken, är du varmt välkommen att kontakta vår jurist Sara som arbetar med liknande frågor, du når henne på sara.djogic@lawline.se.