Folkbokföring vid flytt – vad gäller när kontraktet fortfarande löper?
Lawline svarar
Hej Camilla, och tack för att du vänder dig till Lawline!
Bestämmelser om folkbokföring återfinns i folkbokföringslagen (1991:481). Enligt 6 § ska en person folkbokföras på den fastighet och i den kommun där han eller hon är att anse som bosatt. Med bosättning avses enligt 7 § den plats där en person regelmässigt tillbringar sin dygnsvila, eller – vid byte av bostad – där personen kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila innebär att man normalt sett sover där minst en gång i veckan, eller i motsvarande omfattning, dock med en annan förläggning i tiden, se 7 § andra stycket.
Det är således avgörande var du faktiskt tillbringar din dygnsvila regelbundet. Om du följaktligen redan har flyttat till din nya bostad och faktiskt bor där, då har du gjort rätt i att folkbokföra dig på den nya adressen.
Om du däremot fortfarande bor i din gamla lägenhet men har folkbokfört dig på den nya adressen enbart i förväg, då kan det vara felaktig folkbokföring, se 42 § folkbokföringslagen. Notera att du har rätt att göra en flyttanmälan i förväg, eller senast en vecka efter att du har flyttat. Den nya adressen gäller då från den dag du faktiskt flyttar in.
Sammanfattningsvis är det inte avgörande att kontraktet för din hyreslägenhet löper till augusti. Avgörande är var du regelmässigt tillbringar din dygnsvila. Med detta i åtanke gäller följande:
- Om du fortfarande bor kvar i din tidigare hyreslägenhet trots att du folkbokfört dig på den nya adressen, kan det utgöra felaktig folkbokföring.
- Om du har flyttat och faktiskt bor på den nya adressen, är folkbokföringen korrekt och förenlig med folkbokföringslagen.
Hoppas detta gav dig svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.
Vänliga hälsningar,