Rätten att testamentera bort sin kvarlåtenskap med undantag för laglotten

Testamentet säger: Jag, X, bestämmer härmed som min yttersta vilja, att den del av min kvarlåtenskap som ej tillfaller min dotter Y såsom laglott, skall tillfalla min broder z.

Detta innebär att dotter Y erhåller 50% av X kvarlåtenskap och Z erhåller 50 % av X kvarlåtenskap????

Tacksam för svar

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arv finns i ärvdabalken. I regel har man alltid rätt att testamentera bort sin kvarlåtenskap. Men enligt 7 kapitlet ärvdabalken (här) så har en bröstarvinge alltid rätt att kräva ut sin laglott, som är halva arvslotten. En bröstarvinge är arvlåtarens avkomlingar, alltså i ditt fall så är den avlidens bröstarvinge dottern. Enligt 2 kapitlet 1 § ärvdalbalken (här) så tillfaller hela arvet dottern eftersom denna tillhör den första arvsklassen. Finns det någon i den första arvsklassen så ärver ingen annan något utan den person tar hela arvet. Men som jag nämnde ovan har man rätt att testamentera bort sin kvarlåtenskap, vilket personen i frågan verkar ha gjort i det här fallet. Detta innebär, precis som du skriver, att dotterns laglott är halva den avlidens kvarlåtenskap. Alltså så kommer dottern att ärva 50 % av kvarlåtenskapen i egenskap av bröstarvinge och med hänsyn till rätten till laglott. Resterande 50 % har den avlidne testamenterar bort till dennes broder vilket innebär att brodern kommer erhålla 50 % av kvarlåtenskapen med hänsyn till rätten att testamentera bort sin kvarlåtenskap.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Alexandra KristoferssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Laglott? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000