Parkeringsbot och egenmäktigt förfarande när någon hindrar en att flytta sin bil

Hejsan, jag ställde mig på en förhyrd parkeringplats (som inte jag hyr men som jag inte heller sett någon parkera på de senaste månaderna) för att bära upp det jag handlat och min 2 månaders son ur bilen. När jag sedan kommer ner står en bil framför och blockerar och en väldigt upprörd och otrevlig man som säger att det är hans plats. Jag ber om ursäkt och säger att jag ska flytta bilen direkt men då vägrar han släppa ut mig. (Hans kompis pratar med parkeringsbolaget och anmäler mig) Jag blir rädd och går upp till lägenheten jag bor i och väntar tills parkeringsvakten kommer. Då går jag ner för att förklara för p-vakten och hade glömt bilnyckeln så springer upp igen för att hämta den. När jag kommer ner så har jag fått böter. 3 min står det på boten. Jag har bild ovanifrån på att mannen parkerat in mig. Är detta något jag har rätt i bestridan? Mvh Sabina

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Parkeringsbot

Vad gäller felparkering så finns det ett flertal olika lagar och förordningar som innehåller regler om detta. I trafikförordningen, som innehåller de allra flesta regler om vägtrafik, finns ett flertal allmänt hållna bestämmelser om parkering, såsom att fordon inte får parkeras så att fara uppstår eller att de inte får hindra tillträdet till andra fordon. I ditt fall, med parkering på en förhyrd plats, är det däremot lag om kontrollavgift vid olovlig parkering som är intressant.

Lag om kontrollavgift vid olovlig parkering är den lag som reglerar parkering på tomtmark, och även i parkeringshus. Med tomtmark menas inte enbart det som tillhör bostadshus, utan all parkeringsmark som är privaträttsligt reglerad.

Av 1§ i lag om kontrollavgift vid olovlig parkering (här) framgår det, att en markägare har rätt att ta ut en parkeringsavgift enligt de bestämmelser som finns i lagen. De krav som lagen uppställer för detta är t.ex. i 3 § om att parkeringsvillkoren tydligt har tillkännagivits genom skyltning på platsen, att markägaren inte får ta en högre kontrollavgift än vad kommunen gör (4 §) och att "parkeringsboten" ska överlämnas till bilägaren eller fästas på fordonet (8 §).

Slutsatsen är alltså, att om markägaren har skyltat ordentligt och även i övrigt följt lagens bestämmelser, så är du skyldig att betala parkeringsboten.

Egenmäktigt förfarande

Personen som blockerat dig har emellertid gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Vad som är egenmäktigt förfarande står att finna i 8 kap. 8 § brottsbalken. Där står att:

"Den som, i annat fall än särskilt i detta kapitel omförmäles, olovligen tager och brukar eller eljest tillgriper något, dömes för egenmäktigt förfarande till böter eller fängelse i högst sex månader. Detsamma skall gälla om någon utan tillgrepp, genom att anbringa eller bryta lås eller annorledes, olovligen rubbar annans besittning eller ock med våld eller hot om våld hindrar annan i utövning av rätt att kvarhålla eller taga något.

Är brottet grovt, dömes till fängelse i högst två år."

Av lagtexten framgår alltså att det är tre slags gärningar som kriminaliseras. Den första är att någon olovligen tar eller brukar något d.v.s. tar det i sin besittning. Det är alltså fråga om ungefär samma typ av gärning som vid stöld med den skillnaden att för egenmäktigt förfarande krävs inte att egendomen tillhör annan, har ett förmögenhetsvärde och att den ska tas med uppsåt att själv tillägna sig den.

Den andra typen av gärning är att utan tillgrepp rubba någons besittning till något. Med besittningsrubbning menas att man gör något som försvårar för besittaren att disponera egendomen som tidigare. I lagtexten ges som exempel att anbringa ett lås, alltså t.ex. att låsa fast en cykel.

Den tredje formen av egenmäktigt förfarande är att med våld eller hot om våld hindra annan i utövningen av rätt att kvarhålla eller taga något. Brottet består alltså här i en motvärnsgärning. Som exempel kan här nämnas att en hantverkare som reparerat ett föremål normalt har rätt att kvarhålla detta i väntan på betalning. Egenmäktigt förfarande skulle i en sådan situation kunna bestå i att med våld eller hot om våld hindra utövandet av en sådan rätt. Situationen kan också omvänt vara att den som tror sig ha rätt att kvarhålla något (men som inte har en sådan rätt) gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande.

I detta fall har personen som parkerat in din bil gjort sig skyldig till den andra typen och personen har haft uppsåt till det. Jag rekommenderar att du upprättar en polisanmälan angående dennes förfarande.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Stöld och rån m.m., 8 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo