Om en hyresgäst har sagt upp hyresavtalet men dör under uppsägningstiden kan dödsboet säga upp hyresavtalet igen?

Hej,

Ställde tidigare följande fråga:

"Hej, Vad jag förstår så gäller en månads uppsägning av hyresrätt vid dödsfall och tre månader normalt. Men vad gäller om man har sagt upp sin lägenhet och lägenhetsinnehavaren dör under tiden, kan man fortfarande utnyttja rätten till en månads uppsägning förutsatt att det är längre än en månad kvar på den ursprungliga uppsägningen."

Fick följande svar:

"SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Som jag tolkar din fråga undrar du hur det fungerar med uppsägning av hyresavtal när hyresvärden avlidit.

Det stämmer, precis som du säger att en månads uppsägningstid gäller om hyresgästen avlidit, 12 kap 5 § 2 st. jordabalken. Dödsboet efter den avlidne går då in som hyresgäst.

I jordabalken finns inga regler om vad som händer med hyresavtalet när hyresvärden gått bort. I de fallen går hyresvärdens dödsbo in i dess ställning. Detta innebär inga förändringar i rättsläget utan egentligen bara att nya parter har trätt in i avtalen. Det betyder att hyresgästens dödsbo fortfarande har en månads uppsägningstid som hyresvärdens dödsbo måste respektera. Om hyresgästen är vid liv gäller de vanliga regler om uppsägning som finns i jordabalken. "

Frågan är feltolkad. Det är inte hyresvärden, som har avlidit i min fråga. Det är hyresgästen!

Med vänlig hälsning

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill veta vad som händer om hyresgästen har sagt upp sin hyreslägenhet och dör under uppsägningstiden och om dödsboet kan säga upp hyreslägenheten på nytt för att avsluta hyrestiden tidigare.

Frågor om hyra regleras i 12 kap. jordabalken (JB) även kallad hyreslagen.

Oavsett hur lång uppsägningstid som har avtalats har en hyresgäst av en bostadslägenhet alltid rätt att säga upp hyresavtalet tidigast efter tre månader från uppsägning (12 kap. 5 § första stycket JB). Detta beror på hyreslagen är tvingande till hyresgästens förmån (12 kap. 1 § femte stycket JB). Om ett avtal sägs upp till exempel den 20 juli upphör det att gälla den 31 oktober.

Om en hyresgäst har avlidit får dödsboet också inom en månad från dödsfallet säga upp avtalet att upphöra att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen (12 kap. 5 § andra stycket JB). Om en person avlider exempelvis den 5 juli måste därför avtalet sägas upp senast den 31 juli för att sluta gälla den 31 augusti.

Det du frågar har inte prövats av domstol och framgår inte direkt av lagens ordalydelse. Dödsboets rätt att säga upp hyresavtalet förutsätter att hyresgästen inte har sagt upp hyresavtalet. Det bör nog innebära att det inte är möjligt för dödsboet att säga upp hyresavtalet en gång till efter att hyresgästen har gjort det för att undvika att betala en månads ytterligare hyra.

Med vänliga hälsningar

Susanne ZahawiRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning