Kan jag som 17-åring flytta från familjehem till egen lägenhet?

Hej! Om ena föräldern har ensam vårdnad o h man bor i ett familjehem och är 17 år och vill flytta till egen lägenhet (ingen kontakt med någon av föräldrarna), vem är det som måste stå på lägenheten fram tills man fyller 18 då?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. 


Jag uppfattar din fråga som att du undrar om dina möjligheter att flytta från ett familjehem till en egen lägenhet om ena föräldern har ensam vårdnad, samtidigt som du inte har kontakt med någon av föräldrarna. 


De regleringar som aktualiseras är Socialtjänstlagen (SoL) och i Föräldrabalken (FB).


Socialtjänstens roll

Socialtjänstens insatser enligt SoL bygger på frivillighet, enligt 1 kap 1 § SoL. Således är alltså placeringen i ett familjehem en frivillig placering som ska ske i samförstånd med barnet och barnets vårdnadshavare. 


Då du är över 15 år

När barnet är över 15 år kan barnet själv begära att vården ska upphöra. Om barnet begär detta kan socialtjänsten utreda om det fortfarande finns behov av vård även om samtycke inte finns. Sådan vård kan ges enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Om socialnämnden bedömer att det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas om hen flyttar kan det bli aktuellt att överväga om det finns förutsättningar för ett  omedelbart omhändertagande eller ansökan om vård enligt LVU. 


Ifrågasätta om vården behövs

Gällande sådana här frivilliga placeringar av barn är socialnämnden skyldig att minst en gång var sjätte månad överväga om vården fortfarande behövs, i enlighet med 6 kap 8 § SoL. Socialnämnden har också ett ansvar att noga följa upp vården för att se att barnet har det bra, enligt 6 kap 7b § SoL. Detta är för att samhället på sätt och vis övertagit ansvaret över att ta hand om barnet när barnet placeras i ett familjehem. 


Upphörande av vård enligt SoL

Vård enligt SoL upphör vanligtvis i samförstånd mellan barnet, vårdnadshavaren och  socialtjänsten. Eftersom SoL bygger på frivillighet kan inte vården fortsätta i frivilliga former om ett barn som fyllt 15 år inte längre samtycker till den. Socialtjänsten fattar i så fall beslut om att vården ska upphöra. 


Om barnet skulle flytta från familjehemmet utan att säga till någon så skulle Socialtjänsten med all säkerhet vilja utreda vart barnet tagit vägen och vad som hänt, och därför bör socialtjänsten underrättas om att barnet inte längre vill ha vården.


Destå äldre barnet är, desto mer hänsyn till barnets egna åsikter och önskemål ska tas av vårdnadshavare som myndighet, enligt 6 kap 11 § FB. Därför bör barnets önskemål om att bo ensam tas hänsyn till. 


Sammanfattning i ditt fall

Alltså, vården enligt SoL är frivillig och därför kan du välja att vården ska upphöra, och alltså flytta från familjehemmet. Vårdens upphörande brukar dock vanligtvis ske i samförstånd med socialtjänsten och socialtjänsten bör underrättas om din vilja att flytta från familjehemmet så att de kan fatta ett beslut i frågan. Vad gäller din flytt till en egen lägenhet så är det antagligen vårdnadshavaren (din förälder som har ensam vårdnad om dig) som har rättigheten (och skyldigheten) att bestämma i fråga om dina personliga angelägenheter. Däremot ska dina synpunkter och önskemål beaktas då du är 17 år. 


Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att åter kontakta oss. 


Med vänliga hälsningar

Josefine WendeliusRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Myndigheter? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000