FrågaAVTALSRÄTTAvtal23/04/2018

Hur ordnar man en fullmakt när personen som är i behov av fullmakten är för sjuk för att tala och skriva?

Hej !

Min hustru är sjuk ,vi har tyvärr inte upprättat någon fullmakt , hon är oförmögen att tala eller skriva

kan jag få någon fullmakt på annat håll ? kan man gå till skatteverket och få en sådan fullmakt

eller hur gör man?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En fullmakt är något som din hustru antingen kan skriva eller muntligt ge till någon som ger dem rätt att handla å hennes vägnar. Eftersom hon är oförmögen att göra detta blir det väldigt svårt att upprätta en fullmakt. Däremot finns det alternativa lösningar på ert problem. Du kan nämligen tillfälligt bli anhörigbehörig vilket innebär att du sköter din hustrus ekonomi tills ni har möjlighet att skaffa er en god man eller en förvaltare.

Anhörigbehörighet

Sedan den 1 juli 2017 har anhöriga fått möjligheten att hjälpa en sjuk närstående som inte kan ta hand om sin ekonomi utan att det krävs någon typ av fullmakt! [17 kap. 1 § föräldrabalken]. Som anhörig räknas i första hand make/maka och sambo. Även barn, barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn räknas som anhörig men ska främst gå in som ställföreträdare när en maka/make/sambo inte vill/kan [17 kap. 2 § föräldrabalken]. Som anhörig får du dock bara styra ekonomin som rör den "dagliga livsföringen", exv handla mat, betala räkningar, olika sociala avgifter mm. Du får däremot inte sälja egendom, köpa aktier, föra den närståendes talan i domstol mm. Ytterligare förutsättningar som krävs är att den anhörige är över 18 år och inte själv har en god man eller förvaltare. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna ställning som den anhörige intar inte har som syfte att vara långsiktigt utan ska bara gälla tillfälligt tills den sjuke tillfrisknat tillräckligt för att kunna skriva under en fullmakt, eller i väntan på en god man eller förvaltare.

Hur blir jag anhörigbehörig?

Det krävs inte något direkt formkrav för att du ska anses vara anhörigbehörig mer än att du är över 18 år, är anhörig och att du inte har en god man eller förvaltare. Dock är det du som gentemot tredje man [den du ingår avtal med] har att bevisa att du är anhörigbehörig. Om du skulle missbruka din behörighet genom att handla utanför den "dagliga livsföringen" finns det en risk att du blir skadeståndsskyldig [17 kap. 1 § andra stycket föräldrabalken]. Den "dagliga livsföringen" är som nämnt sådant som att betala räkningar, handla mat mm.

Hur ska du gå tillväga för att skaffa en god man?

Om din hustru behöver hjälp för en längre tid är det bättre om du ordnar en god man åt henne istället för att vara anhörigbehörig [som främst ska vara en kortsiktig lösning]. En god man utses av tingsrätten på den ort där ni bor och ska främst väljas utav den som är i behov av hjälp, dv.s din hustru. I ditt fall kan din hustru inte välja god man och då får en överförmyndare komma in i bilden som bestämmer om din hustru behöver en god man eller inte. Överförmyndaren hittar du i den kommun du bor i [11 kap. 4 § föräldrabalken]. En god man fungerar som ett slags komplement för sådant som din hustru inte själv kan besluta om. En god man får inte göra något utan din hustrus samtycke om det inte är så att hen inte kunnat inhämta samtycket. Den gode mannen får inte heller göra någonting som ligger utanför det som har bestämts att hen ska ta hand om [11 kap. 5 § föräldrabalken]. En god man som har handlat utanför vad som har bestämt ska ersätta den person/företag som hen handlat mot. Det ska alltså inte drabba din hustru om den gode mannen gjort något som hen inte ska. Viktigt att komma ihåg är att handlingar som hör till den dagliga livsföringen anses ha gjorts med din hustrus samtycke även om detta inte faktiskt givits! [11 kap. 5 § andra stycket, föräldrabalken].

Om du vill kan du bli god man åt din hustru, förutsatt att du är över 18 år, erfaren, inte står under en god man eller förvaltare samt att du är lämplig för arbetet. Att du är lämplig innebär att du b.la. har en välorganiserad ekonomi, visa att du har tid att vara god man samt skriva under ett intyg om att du är lämplig. Du kan skicka in intresseanmälan till överförmyndarnämndens kansli, som därefter kontrollerar att du uppfyller kraven på lämplighet, exv genom att kolla om du har några skulder hos kronofogdemyndigheten.

Ett förvaltarskap ska bara ingås som en sista utväg eftersom den är väldigt ingripande i den enskildes liv. En förvaltare får nämligen ta över din hustrus rättshandlingsförmåga och får alltså styra allt som din hustru ska få göra utan att inhämta din hustrus samtycke!

Sammanfattningsvis skulle jag därmed vilja säga att utefter den informationen du givit mig och utefter den information jag presenterat för dig, gör jag en bedömning att du kan bli anhörigbehörig för din hustru vilket innebär att du inte alls behöver lämna in någon fullmakt utan direkt kan ansvara för hennes ekonomi. Eftersom detta främst är en kortvarig lösning kan du därefter ansöka till överförmyndarnämndens kansli om att bli god man åt din hustru om du skulle vilja det. Då måste du uppfylla krav på att du har koll på din ekonomi och att du annars är lämplig för arbetet. Om du inte vill bli god man kommer tingsrätten välja någon som kan bli det. En god man fungerar bara som ett biträde till din hustru och hon får fortfarande handla mycket på egen hand. Om det ligger så illa till att din hustru inte ens kan ha en god man får ni i sista hand ordna en förvaltare åt henne som sköter allting åt henne. Förvaltaren får handla för hennes räkning utan hennes samtycke. Frågor som rör din hustrus privata angelägenheter som hälsa- och sjukvård, rösträtt, ingå äktenskap, ingå anställningsförhållanden mm.

Hoppas detta klargjorde situationen lite mer för dig. Tveka inte att höra av dig om du undrar något mer!

Med vänlig hälsning,

Matilda HetlesaetherRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning