Fri förfoganderätt och gåva

Mor och far var gifta dom hade äktenskapsförord så allt stod på mor dom skrev ett testamente sin se mellan att den sim överlevde den andra fick friförfoganderätt får far då ge bort en del av fastigheten

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Fri förfoganderätt och efterarv

Du skriver att det finns ett testamente mellan din far och mor där det framgår att den som överlever den andra ska ärva med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att det som efterlevande ärver kommer bli föremål för ett efterarv, d.v.s. andra kommer i sin tur ärva detta arv. Att man har rätt till efterarv innebär att man har rätt till en andel och inte rätt till specifik egendom. Exempelvis kan gemensamma barn ha rätt till en andel om ½ av kvarlåtenskapen efter den efterlevande maken, som då är efterarv från den först avlidne maken.

Den som ärver med fri förfoganderätt har relativt stor frihet att förfoga över egendomen. Denna har bl.a. möjlighet att förbruka egendomen eller sälja egendomen om den så vill det.

Den fria förfoganderätten har dock vissa begränsningar med hänsyn till att arvet kommer bli föremål för ett efterarv. Den som ärver får nämligen inte testamentera bort egendomen.

Det finns även en begränsning i 3 kap. 3 § ärvdabalken som tar sikte på den situationen om en efterlevande make/maka genom gåva eller annan jämförlig handling, utan tillbörlig hänsyn till den först avlidnes arvingar, orsakar en väsentlig minskning av sin egendom. Den efterlevande kan då bli ersättningsskyldig till den först avlidnes arvingar för minskningen i boet som skett genom gåvan. I bestämmelsens andra stycke framgår att om det inte finns medel i dödsboet för sådan ersättning ska gåvor tas tillbaka om gåvomottagaren insåg eller borde ha insett att gåvan kan ha skadat den först avlidnes arvingar. I samma bestämmelse framgår dock att talan om återgång av gåva får inte väckas sedan fem år förflutit från det att gåvan mottogs.

Bedömning i detta fall

Det framgår inte uttryckligen i frågan om din far har ärvt din mor. Om både din mor och far är vid livet och fastigheten fortfarande anses tillhöra din mor, har han ingen möjlighet att ge bort denna i gåva eftersom den då tillhör din mor. Man kan i regel inte ge bort något som man inte äger.

Men om din far har ärvt din mor, har han i enlighet med testamentet fri förfoganderätt över detta arv och därför ganska stor frihet över egendomen. Om han ger bort en del av fastigheten kan eventuellt 3 kap. 3 § ärvdabalken bli tillämplig om det rör sig om en väsentlig minskning. I ett rättsfall, NJA 2013 s. 736 har Högsta domstolen kommit fram till att egendomen måste ha minskat med åtminstone en fjärdedel för att det ska anses röra sig om en väsentlig minskning. Därutöver krävs för bestämmelsens tillämplighet att det rör sig om en gåva eller annan jämförlig handling och att det har skett utan tillbörlig hänsyn till den först avlidnes arvingar. Baserat på den information som framgår i frågan kan jag dock inte avgöra om bestämmelsen är tillämplig eller inte.

Vänlig hälsning,

Anna NilssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Efterarv? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000