Förfarande vid ensidig ansökan om skilsmässa

Jag vill skilja mig men min man vägrar.

Vi har en son tillsammans.

Vi bråkar varje dag å våran son hör allt vi bråkar om.

Jag försöker få min man att sluta men han vägrar.

Jag orkar inte längre, jag vill bara dö.

Va ska jag göra?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du kan ansöka om skilsmässa även om det bara är du som vill skiljas.

När det kommer till skilsmässa är det Äktenskapsbalken (ÄktB) som tillämpas.

Betänketid på sex månader
Vid skilsmässa finns en så kallad betänketid på minst sex månader. Betänketiden är obligatorisk i två fall. När den andre maken inte medger ansökan (5 kap. 2 § ÄktB) samt när någon av makarna har vårdnaden om och bor med eget barn som är under 16 år (5 kap. 1 § ÄktB).

Vad du kan göra
Du kan göra en ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Din man kommer att bli delgiven ansökan om skilsmässa. Betänketiden börjar löpa från tidpunkten för delgivelsen (5 kap. 3 § ÄktB). Vid betänketidens slut kan du begära om en dom på skilsmässa. Det är viktigt att veta att du måste framställa en sådan begäran. Om du inte gör det inom ett år från betänketidens början, det vill säga inom sex månader efter betänketidens slut blir det ingen skilsmässa (14 kap. 14 § ÄktB).

Hur delgivelse går till
Vanligen sker delgivelsen genom att personen som ska delges får hem ett brev med den handling som är föremål för delgivande. Din man anses vara delgiven när han skrivit under mottagningsbeviset. Om han inte skriver under mottagningsbeviset kan man använda sig av en så kallad stämningsmannadelgivning. Det innebär att en stämningsman personligen lämnar över handlingen till honom. Om han emellertid skulle vägra att ta emot handlingen börjar betänketiden att löpa trots det.

Hur händelseförloppet ser ut för dig
Ni kommer att vara gifta i sex månader. Efter det blir det inte automatiskt en skilsmässa, utan du måste göra en begäran till tingsrätten om skilsmässa vid betänketidens slut. Efter att du framställt din begäran kommer skilsmässa ske oavsett om din man vill det eller inte.

Ytterligare tips
Om situationen får dig att må så pass dåligt som du beskriver skulle jag vilja hänvisa dig till självmordslinjen. Du når dem på 90101 eller genom deras chatt. Om din ansökan om skilsmässa leder till mer oroligheter i hemmet kan det även vara tacksamt att ta kontakt med en kvinnojour.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Anton BlomqvistRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Äktenskapsskillnad? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000