Få tillbaka deposition efter utflyttning

Hejsan!

jag hyrde en lägenhet för 3år sedan i andrahandkontrakt och betalad som deposition 26000 kr men kontraktet skrivs av ägrens make han under skriver i hennes namn när är det dags att flytta de vägra att betala tillbaka och första de vill inte få nyckeln tillbaka och sen fick de nyckeln och börja säga

att det finns skyddor i huset och så

vad ska jag göra?

Tack på förhand

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Har brott begåtts?

Huvudregeln enligt 14 kap 1 § brottsbalken är, att den som framställer en falsk urkund gör sig skyldig till urkundsförfalskning. Detta innefattar att skriva någon annans namnteckning på ett avtal. Dock utesluter samtycke eller fullmakt straffansvar, eftersom den som skriver under i sådana fall har behörighet att skriva den andres namn. Eftersom jag inte vet huruvida samtycke eller fullmakt förelegat i detta fall från uthyraren (ägaren) till dennes make, kan jag inte säkert säga huruvida brott föreligger.

Få tillbaka deposition

Beträffande de fall hyresvärden påstår att hyresgästen orsakat skada, har Högsta domstolen fastställt att hyresvärden har bevisbördan för att skadan uppkommit efter inflyttningen (NJA 1987 s. 668). Domstolen anförde att bevisbördan enklast uppfylls genom att ett besiktningsprotokoll upprättas vid inflyttning som både hyresvärd och hyresgäst godkänner. Det är således din hyresvärd som har bevisbördan för att skadorna uppkommit efter det att du flyttade in i lägenheten. Kan denne inte bevisa att du orsakat skadorna, ska du få din deposition tillbaka. Depositionen utgör i detta fall en skuld från uthyraren till dig.

Det enklaste sättet att indriva skulden är att du kontaktar Kronofogden och ansöker om betalningsföreläggande (se 2 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning). I det fall du gör detta, kommer personen att informeras av Kronofogden och få möjlighet att bestrida skulden. Bestrids inte skulden, blir skulden fastställd och Kronofogden börjar arbeta med att driva in den. Bestrids skulden (t.ex. med motiveringen att personen inte har lånat några pengar), kommer du att informeras om detta och tillfrågas om du vill ta ärendet vidare till domstol. I det fall ett skriftligt avtal finns, är det inte särskilt troligt att motparten väljer att bestrida skulden. Bestrider denne ändå skulden, bör du enkelt kunna uppfylla de beviskrav som åligger dig i en eventuell tvist.

I ansökan om betalningsföreläggande ska du bland annat specificera hur mycket pengar det rör sig om, samt grunden för kravet (det vill säga att du ska få din deposition tillbaka). Mer information om betalningsföreläggande, liksom blankett för ansökan, hittar du på Kronofogdens hemsida.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning