Ingående av arbetsavtal

Hej! Jag försöker hålla mig kort. Jag har jobbat som timanställd musiker på Kungliga Svenska Balettskolan i många år. I höstas (nov) blev jag av min arbetsgivare erbjuden en tillfällig fast vikarie tjänst för en av de fast anställda som skulle gälla fr.o.m 4e mars och resten av terminen då han går på pappaledighet. Avtalet innefattar att jag ska överta samtliga hans klasser (ca 12/vecka) och gå in på fast lön. Jag tackade ja. Jag frågade om vi skulle skriva ett kontrakt på det men han svarade "Det behövs inte. Du behöver inte vara orolig för att det inte ska bli av." Det är alltså ett väldigt tydligt muntligt avtal. Jag tog sedan ledigt fram till att tjänsten skulle träda in, för att åka ut och resa med vetskapen att jag har ett jobb att komma tillbaka till, och det var inga problem. Under tiden jag varit borta har min arbetsgivare bytt position och en annan i ledningen tagit hans plats. Vi är väl bekanta och det råder fortfarande inget tvivel på vad avtalet gäller. Det som har hänt nu är att de, 2 veckor innan tjänsten ska träda in, meddelar mig att det inte finns behov för en sådan tjänst. De erbjuder mig istället att spela 3 klasser/vecka och resten av klasserna har de portionerat ut på övriga musiker med fast anställning. På min kommentar att vi har ett väldigt tydligt avtal som jag anpassat hela mitt liv efter svarar hon att ett muntligt avtal endast gäller om det är taget av rektor. Jag har själv aldrig haft kontakt med rektorn utan alla avtal hittills har skett via musiker chefen (min arbetsgivare). Vi gör muntliga avtal hela tiden. Ex han frågar: Kan du jobba då och då? Jag svarar Ja, och om det blir inställt så får jag betalt ändå, så är regeln. Varför skulle det vara annorlunda nu? - Kan det vara så att de på nåt sätt har lagen på sin sida? Kan det finnas nåt kryphål som gör att de kan kringgå den allmänna lagen? - Eller har jag helt lagen på min sida? Vad kan jag göra? Mkt tacksam för svar!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga formkrav för ingående av ett anställningsavtal för att det ska vara giltigt, dessa kan även kallas konsulensualavtal. Det kan alltså ingås muntligt med överenskommelse att börja arbeta hos arbetsgivaren. Det behöver inte ens i vissa fall vara tydligt uttryckt utan en arbetsgivare kan bli bunden av ett arbetsavtal genom konkludent handlande ( se avgöranden från Arbetsdomstolen, exvis AD 1995 nr 84). I och med att avtalet inte behöver ha viss form är det inte heller en skyldighet för arbetsgivaren att ingå det skriftligt. Vid otydlighet eller oklarhet om ett avtal har ingåtts tittar AD bland annat på om arbetssökanden har haft fog att anta att ett avtal kommit till stånd, och om arbetsgivaren har insett att den arbetssökande haft denna uppfattning(se AD 2003 nr 105). Detta gäller med arbetsgivaren eller behörig företrädare för denna, vilket kan antas att personen du pratade med var då du tidigare ingått anställningsavtal med denna. 

Om du vid en eventuell process är det emellertid du som måste bevisa att det muntliga avtalet är ingått. Den som påstår att det föreligger ett anställningsavtal har alltså bevisbördan(se AD 1999 nr 5). Det kan även bli aktuellt att arbetsgivaren får betala skadestånd till dig för ekonomiskt bortfall och för "den kränkning som lagbrottet avser" enligt LAS 38 § om denne inte följer avtalet.

Lycka till!

Emelie SynnegårdRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo