FrågaEKONOMIÖvrigt24/02/2013

Förfogande över pengar för myndig person

Hej Kan föräldrar till barn som har fyllt 18 (som fortfarande går på gymnasiet, bor hemma etc) vägra i något fall att ge 18-åringen tillträde till pengar som denne har fått t ex från en skadeförsäkring?

Lawline svarar

Hej,


Huvudregeln är att man från den dagen man fyller 18 är myndig och har därmed full rätt att förfoga över sina pengar. 


Enligt 7 kapitlet 1 § Föräldrabalken (1949:381) , https://lagen.nu/1949:381 , är föräldrarna skyldiga att stå för underhåll fram till det att personen fyller 18 eller fortfarande går i gymnasiet, dock endast fram till dess att personen fyllt 21 år. 

Då personen fortfarande går i gymnasiet, räknas det fortfarande som att ni är skyldiga att stå för underhåll till en skälig nivå med beaktande av föräldrarnas inkomster (och i vissa fall även den myndige personens inkomster om dessa skiljer sig markant från föräldrarnas).


Om det däremot föreligger särskilda omständigheter såsom t.ex. att personen har en förvaltare eller har gått i konkurs kan det vara omständigheter som gör att personen inte får ta del av dessa pengar.


Vänliga hälsningar

Anonym AnonymRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Ekonomi och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000