Nyttjanderätter

Hej om jag hyr ett väggutrymme i en lokal och sätter en försäljninhsautomat där klassas det som hyra av fast egendom eller nyttjanderätt

Lawline svarar

Hej, Tack för din fråga. En nyttjanderätt är enligt 7 kap jordabalken (JB) en upplåtelse av begränsad rätt för annan än ägaren att nyttja viss fast egendom grundad på ett avtal. Hyra, enligt 12 kap JB, är en nyttjanderätt till hus eller del av hus på obestämd tid/viss tid mot vederlag. Detta innebär att hyra är en form av nyttjanderätt. Arrende-nyttjande till mark på viss tid mot viss vederlag och tomrätt-nyttjanderätt till mark på obestämd tid mot vederlag är andra typer av nyttjanderätter. Således utgör väggutrymmet i lokalen med försäljningsautomaten hyra av fast egendom, dvs en form av nyttjanderätt.
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning