Tidigare brottslighets betydelse vid utfärdande av taxiförarlegitimation

Hej. Min kille har klarat alla prov för taxilegitimation och väntar på sitt taxileg. Förra veckan fick han veta att Transportstyrelsen har stoppat hans ärende på grund av att han är med i polisens misstankeregister. Polisen hittade 3,2 gram cannabis hemma plus att urinet visade att han hade använt. Han har erkänt och accepterat domen. Transportstyrelsen sa att utredningen inte kan fortsätta förrän målet är avslutad. Nu har domen kommit, ringa narkotikabrott, 3000 kr, ingen huvudförhandling. Nu är vi förvirrade. Vi har pratat med olika personer på Södertörns tingsrätt varav några har sagt att det är osannolikt att min kille inte ska få sitt taxileg för ringa narkotikabrott, en annan sa idag att det är klart att han inte får det. Ska detta förstöra hela hans liv? En engångsföreteelse? Det påverkar ju inte hans körkort och han har ju inte varit påverkad när han har kört. Kan de bedöma att han inte är lämplig förare på grund av detta? Vad kan vi göra? Min kille kommer att gå under om de nekar honom taxilegitimation. Han har varit arbetslös länge och har kämpat i flera månader och klarat alla sina prov och såg fram emot livet igen tills det här hände.. Allt bara på grund av ett bröllop där några gick ihop och provade cannabis. Vad finns det att göra? Snälla hjälp oss, jag är jätteorolig! Jag vet att han kommer ge upp om han blir nekad. Hans liv kommer att vara över då.

Lawline svarar

Hej!

Tack för din fråga!

I taxitrafiklagen stadgas bl.a. att den som ansöker om taxiförarlegitimation för att beviljas sådan i fråga om laglydnad måste bedömas vara lämplig (se 3 kap. 3 § 4 p. taxitrafiklag). Syftet med denna bestämmelse är enligt äldre förarbeten att trygga framtida kunders intresse av en säker resa, varför främst brott som, om de begåtts i yrket, hade inneburit att säkerheten åsidosatts, bör beaktas.

Huruvida ett fall av ringa narkotikabrott utan samband med fordonstrafik är att betrakta som ett indicium på bristande lämplighet i ovan anfört avseende kan förstås ifrågasättas. Då det vare sig av den praxis som funnits eller lagens förarbeten tydligt framgår hur narkotikabrott skall bedömas kan inget säkert svar ges. Detta följer in synnerhet av det faktum att det inte i praxis tillmätts någon avgörande betydelse att brott begåtts på fritiden utan samband med fordonstrafik. Möjligen kan antas att mer allvarliga brott får större betydelse om de begås utan samband med yrket, men detta är förstås högst spekulativt.

I sammanhanget bör nämnas att eventuellt avslag inte vore för evigt gällande utan skall begränsas till lägst sex månader och högst fem år (se 3 kap. 8 § taxitrafiklagen). Efter denna tid anses ej längre personen ifråga olämplig p.g.a. det brott som grundat avslagsbeslutet.

Vidare kan ev. avslagsbeslut överklagas skriftligen till allmän förvaltningsdomstol inom tre veckor från den dag då detta kommit den sökande tillhanda (se 6 kap. 1 § taxitrafiklag samt 22-23 §§ förvaltningslagen). Överklagandet skall inges till transportstyrelsen, då de meddelat beslutet (se 23 § förvaltningslagen).

Taxitrafiklagen finner Du här och förvaltningslagen här.

Vänligen,

Gustaf WiklundRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning