Kategori
Underkategori
STRAFFRÄTTÖvrigt03/07/2022

Kan man betala en ordningsbot med kontanter?

Kan jag betala en ordningsbot med kontanter?
STRAFFRÄTTTrafikbrott03/07/2022

Vad händer om en person har ett narkotikaklassat ämne i blodet vid körning och blir stoppad av en polis?

Om man ätit Benzo så sitter det i cirka 6 timmar om man då kör moped ett dygn senare så syns det på test men man är ej längre påverkad åker man dit för det?

FASTIGHETSRÄTTFastighet03/07/2022

Är ett godkänt vapenskåp som är fastskruvat i väggen lös eller fast egendom?

Hej! Ska ett godkänt vapenskåp fastskruvat i väggen betraktas som fast eller lös egendom när man sålt sin villa? 

STRAFFRÄTTTrafikbrott03/07/2022

Krävs det ett nytt förarprov om körkortet blivit återkallat i 12 månader på grund av rattfylleri och narkotikabrott?

Ringa narkotikabrott och rattfylleri, påföljd 50×100 dagsböter. Innebär det att jag får tillbaka körkortet efter 12mån eller måste jag köra upp igen för nytt körkort?
PROCESSRÄTTParter i rättegången02/07/2022

Fastställelsetalan vid klander av testamente

Min far har klandrat ett testamente som min mamma skrivit där jag och min bror ska ärva henne. Han har två vittnen som påstår sig sett ett nyare testamente hos min mamma. Jag har ett fullt giltligt testamente (enligt mig). Jag har frågat i min bekantskapskrets och har fått tipset att det finns något som heter "fastställelsetalan" som då, om jag förstår saken rätt, skulle innebära att man "lätt" kan konstatera om testamentet är giltigt eller inne. Summa summarum skulle detta i så fall kunna mynna ut i att frågan om testamentetsklandret i det närmste skulle sakna giltlighet. Har jag uppfattat detta rätt? D.v.s. att jag och min bror skulle kunna göra processen kortare? Annars är det rättegång som väntar - med två vittnen för min far och tre för mig och min bror.

KÖPRÄTTÖvrigt01/07/2022

Rätt att behålla vara som levererats av misstag?

Hej Jag beställde ett parasoll i en e-handel men fick två parasoller leverade. Om jag inte orkar göra något för att få dem att hämta parasollet. Hur långt i efterhand kan butiken komma och kräva tillbaka produkten? Finns det någon preskriptionstid? //John
STRAFFRÄTTÖvrigt01/07/2022

Hur länge finns uppgifter om böter i belastningsregistret?

Hej! Jag och en kompis var 19-20 år när vi begick ett misstag att stjäla varor från en butik. Vi fick betala dagsböter, inga andra påföljder. Jag undrar nu, försvinner pricken i registret efter 5 år eller hur ser det ut? Kan även pricken i registret påverka ifall jag skulle bli stannad av polis vid fortkörning elr bara en kontroll? Ser dom direkt min prick?
FASTIGHETSRÄTTServitut01/07/2022

Upphävt avtalsservitut

Hej, vi hade ett gammalt avtalsservitut som av lantmäteriet har upphävts 2018, ingen har ansökt om att förnya och vi vill inte. Vi var tjänande fastighet. Båda fastigheterna har bytt ägare. Min fråga är om vi fortfarande måste låta grannen köra här, de underhåller inte vägen,de använder den på ett sätt som inte var avsett. Vad kan vi göra ?
STRAFFRÄTTÖvrigt01/07/2022

Är pepparspray lagligt?

Är pepparspray lagligt? Jag har en vän som beställt det och vill veta om jag också kan köpa.
KÖPRÄTTKonsumentköplagen01/07/2022

Vem ansvarar för fel i digitalt innehåll?

Om man köper ett digitalt spel och det spelet funkar ca 3 timmar men sedan har ett spel-förstörande fel som gör att spelet är ospelbart,alltså trasigt och inte är vad som utlovats, Och försöker returnera dagen efter köp men företag vägrar då det inte var ett fel på produkt vid "leverans". Hur gör jag då? Känns ju som att då kan varenda företag dra den där valsen att "produkten" inte var trasig vid leverans utan några timmar in ? Spelet var inte vad som utlovats i beskrivning och i videos, företaget "försökte" hjälpa mig med att fixa spelet men det finns inget som kan göra, utan dom skyller på ett annat företag som skapat spelet men det är ju företag 1 som säljer grejerna? Känns sjukt sliskigt o lite vidrigt av ett företag att göra såhär och envisas för 200kr.. när dom är ett multimiljard företag. Och ja 200kr kanske inte är så mycket i mångas ögon men för mig är det principen att vi har väll rättigheter som konsumenter, är ett amerikanskt företag men dom säljer sina produkter i Sverige både digitalt och fysiskt.