Lawline-rådgivare tog hem segern i juridik SM 2015

Fredagen den 8 maj avgjordes finalen i 2015 års upplaga av SM i Juridik, det årligen återkommande mästerskapet som korar vilka juriststudenter som får kalla sig svenska mästare i juridik. Två Lawlinerådgivare från Umeå, Elisabet Leth och Tatjana Johansson, tillsammans med sina duktiga medtävlande Robin Enander och Christian Postolovski tog i fredags hem segern för 2015

Tävlingen går ut på processföring i domstol och anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, i samarbete med Mannheimer Swartling. Evenemanget har pågått i olika etapper sedan mitten av februari, där de tävlande har sållats bort en efter en. I riksfinalen återstod endast två lag från respektive lärosäte som gjorde upp om mästartiteln i Högsta Domstolens lokaler. När krutröken skingrats stod Umeå Universitets Lawlinerågivare som segrare. Lawline är stolta och glada över ännu ett exempel på framgångar i juridiktävlingar från duktiga Lawlinemedlemmar, vilket är ett kvitto på att organisationen har medarbetare av högsta kvalitet.

Hur känns det att ha vunnit SM i Juridik?

- Jättekul! En sådan här chans får man bara en gång i livet! Det känns dessutom lite extra roligt att vi var med och kammade hem Umeå Universitets första seger någonsin.

Vad handlade målet om?

- Målet i riksfinalen byggde på lokalfrågan, men byggdes ut genom att fler rättsfrågor tillkom. Lokalfrågan handlade om huruvida aktier skulle beläggas med kvarstad eller inte. Bakgrunden till frågan var att den ena parten lånat ut pengar till ett bolag, och som säkerhet för sin fordran fått en optionsrätt att köpa aktier i bolaget av den andra parten. Som säkerhet för optionsrätten hade den andra parten dessutom pantsatt aktierna.

- Riksfrågan tog sedan avstamp i att aktierna hade blivit belagda med kvarstad och att de därefter hade överlåtits. I riksfinalen blev därför finalisterna i stället ombud för förvärvarna av aktierna respektive rättigheterna. I och med att rättigheterna och aktierna överlåtits uppkom frågor om godtrosförvärv och om man överhuvudtaget kan överlåta en optionsrätt som är förenad med pant.

Hur var det att plädera i Högsta Domstolen inför justitieråden?

- Det var väldigt kul, och precis som en annan finalist uttryckte det, otroligt häftigt att fem stycken justitieråd i just det ögonblicket riktade all sin uppmärksamhet på dig och på vad du hade att säga. Sen var det naturligtvis nervöst att plädera inför justitieråden, men nervositeten lade sig ganska snabbt efter att vi hade sagt ett par meningar och vi tror att vi utnyttjade spänningen och nervositeten till något positivt.

Hur ser planerna för er två ut framöver?

- Fram till terminsslutet är det ett sista ryck i skolan som gäller och därefter tentaplugg inför vår (förhoppningsvis) sista terminstenta. Därefter ska vi båda arbeta och njuta av en sommar hemma i underbara Dalarna!