Emma Törnkvist

Mitt namn är Emma Törnkvist, jag läser för närvarande termin 6 på Stockholms Universitet och jag har arbetat som telefonrådgivare på Lawline sedan hösten 2014. Jag hade turen att få delta i Lawlines mentorskapsprogram och därigenom lära känna Jonas Melzer på Familjens Jurist. Eftersom ett av mina favoritområden just nu är familjerätt kändes Familjens Jurist som ett naturligt önskemål, och jag har bara stärkts i min vilja att arbeta inom dylika områden efter mina möten med Jonas. Stärkts även i viljan av att arbeta med juridik överlag faktiskt! Jag kände snabbt att jag kunde fråga Jonas grundläggande, praktiska frågor och få handfasta svar. ”Förväntar sig min arbetsgivare att jag är fullärd inom allt när jag börjar jobba? Finns det någon som stöttar mig om jag inte vet hur jag ska gå tillväga i en viss fråga? Måste man jobba 12 timmar om dagen? Vad händer om jag skriver fel i ett avtal?”. Jonas levererade lugnande besked med anknytning till hans egen erfarenhet av att vara ny på jobbet för en tid sedan. Intrycket jag fick av Familjens Jurist är också positivt. Jag gillar att man kan arbeta med det man själv är intresserad av, men att det samtidigt finns möjlighet att expandera sina aktiva områden om intresset skulle svänga. Dessutom har samtliga personer jag stött på från Familjens Jurist varit kunniga, glada och sociala vilka är egenskaper jag söker efter i en kollega. Jag har bara goda känslor inför att kliva in i arbetsvärlden efter våra möten!

Jag rekommenderar varmt att söka till Lawlines mentorskapsprogram av så många skäl. För mig var det viktigt att höra att det inte bara finns en rätt väg att gå, att det är okej att tvivla, tveka och undra både kring arbetsplatser och kring sin egen förmåga. Praktisk, handfast information av någon som nyligen gjort den resa jag snart kommer göra har varit guld värt!Amanda Wiggh

Hej! Mitt namn är Amanda Wiggh och jag är regionsansvarig för Lawlines verksamhet i Uppsala. Jag läser för närvarande termin 8 på juristprogrammet vid Uppsala Universitet och har valt att fördjupa mig inom insolvensrätt, sakrätt samt förhandling och medling. Jag är även mycket intresserad av fastigheter och allt som har med affärsutveckling, kommunikation och ledarskap att göra.

När jag i höstas blev erbjuden att få en mentor via Lawlines nyinstiftade mentorskapsprogram tackade jag självklart ja! Kort därefter hade jag mitt första möte med min nya mentor. I ingången till Berns Asiatiska möttes jag av en glad och framåt tjej i min egen ålder som presenterade sig som Josefin Högsander, biträdande jurist på Delphi. Under två trevliga timmar turades vi om att berätta om oss själva, våra visioner och mål över en mycket god lunch. Delphi är en av Sveriges ledande advokatbyråer och det var mycket intressant att höra en relativt nyanställd (och nyutexaminerad) person berätta om sin vardag där – framförallt eftersom jag tidigare i princip bara kände till arbetsplatsens namn.

Det skall bli spännande att träffa Josefin fler gånger under året och lära känna henne, rollen som biträdande jurist och hennes arbetsplats närmare. Jag rekommenderar alla som tar sina framtida karriärmöjligheter på allvar att ansöka till Lawlines mentorskapsprogram – det är ett mycket bra sätt att få en inblick i hur arbetslivet kan komma att gestalta sig och en chans att få veta mer om en specifik arbetsgivare. Oavsett om man är i början eller slutet av sin utbildning bör man ta vara på möjligheten – friskt vågat hälften vunnet!Hedda Gejrot

Jag heter Hedda Gejrot och jag har arbetat på Lawline sedan juli 2014. Idag läser jag sjätte terminen på juristprogrammet i Uppsala.
Under hösten 2014 fick jag förfrågan från Lawline om jag ville delta i deras mentorprogram. Jag tyckte att det lät spännande och tackade genast ja! Detta kändes självklart eftersom jag gärna ville träffa någon som alldeles nyligen påbörjat sin juridiska karriär och som dessutom börjat arbeta på en känd byrå i Stockholm.
Då jag läste affärsjuridik kändes det helt rätt att träffa någon som arbetar inom detta rättsområde. Affärsjuridik är dessutom något som jag är mycket intresserad av och som jag gärna arbetar med i framtiden. På grund av detta valde jag att träffa en jurist som har varit anställd på Carler (affärsbyrå) sedan våren 2014.
Jag träffade min mentor i centrala Stockholm över en lunch. Innan mötet var jag lite nervös eftersom vi endast hade haft kontakt via mejl. Han var dock jättetrevlig, bjöd mig på lunch och svarade gärna på alla mina frågor. Jag fick intrycket av att det innebär mycket jobb att arbeta på en affärsbyrå och att man tidigt får ta ett stort ansvar, men att det också är ett mycket spännande och utmanade arbete. Han berättade för mig hur han hade gått till väga för att få sitt jobb vilket var mycket intressant att ta del av. Förhoppningsvis kan detta vara till nytta för mig när jag själv ska söka jobb i framtiden!
Jag vill gärna rekommendera Lawlines mentorskapsprogram för alla som är nyfikna på vad det innebär att arbeta på en affärsbyrå. Det är ett bra tillfälle att ställa de frågor som du funderar på men som kan vara svåra att på annat sätt få svar på. Dessutom får du en inblick i vad det innebär att börjar arbeta på en byrå som nybakad jurist och får tillfälle till ett mycket trevligt och spännande samtal och en gratis lunch!Mikael Stade

Jag heter Mikael Stade, är 22 år gammal, går min sjunde termin på juristprogrammet i Uppsala och har varit Lawline-rådgivare i snart ett år. Under hösten fick jag höra om ett nytt projekt som Lawline hade på gång, mentorskapsprogrammet! Jag tyckte det lät väldigt spännande och anmälde mitt intresse. I min ansökan skrev jag att jag framförallt var intresserad av en mentor från Familjens Jurist, eftersom jag ville veta mer om hur det är att vara en verksam jurist på privaträttens område. Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå och är främst inriktade på familjejuridik. Min mentor som jag blev tilldelad heter Simeli Elyo och har jobbat på Familjens Jurist sedan våren 2014.
Under vårt första möte träffades vi över en lunch där jag fick möjlighet att ställa frågor och få en bild av hur det är att jobba på Familjens Jurist. Jag fick bl.a. veta hur en vanlig dag på jobbet kan se ut, hur det är att träffa en klient och hur det är att företräda någon i ett tvistemål. Då jag om snart 1.5 år själv ger mig ut i arbetslivet var det väldigt kul och givande att få en inblick i hur det är att vara verksam jurist. Jag tror också det är svårt att skapa sig en uppfattning på egen hand eftersom livet som juriststudent skiljer sig från livet som verksam jurist.
Just därför är Mentorskapsprogrammet en jättebra möjlighet för studenter att få en inblick i hur livet efter examen ser ut. Det ger också en möjlighet till att bilda sig en uppfattning om vilka typer av rättsområden man vill jobba med. Att man dessutom skapar kontakter med verksamma jurister är såklart jättepositivt. Sammanfattningsvis skulle jag rekommendera Mentorskapsprogrammet till alla som känner att de vill veta mer om livet som yrkesverksam jurist.Sebastian Larsson

Jag heter Sebastian Larsson och har förnärvarande läst fem terminer på juristprogrammet vid Stockholms universitet. Vid sidan av studierna jobbar jag som telefonrådgivare hos Lawline där jag har fått möjligheten till att delta i Lawlines mentorskapsprogram. Min mentor heter Jan Österman och arbetar som advokat hos Eversheds advokatbyrå med inriktning på insolvensrätt och tvistelösning. Förtillfället har jag haft en mentorskapsträff där han presenterade sin arbetsplats och även bjöd mig på lunch.
Vår första träff handlade inte bara om att prata karriär och framtid utan resulterade i mycket vardagligt prat för få en relation med varandra. Givetvis pratade vi mycket om arbetslivet som affärsjurist och vad allt det innebär. Min bild utav Eversheds som arbetsplats blev som jag hade tänkte mig, ett härligt sammansvetsat gäng med en trevlig och energifylld arbetsmiljö. Det är en mindre byrå där större delen av majoriteten är delägare vilket gör att arbetsklimatet känns väldigt prestigelöst med en platt hierarki. Något som gör Eversheds intressant i mina ögon är att alla jurister får möjligheten att pröva på att arbeta med alla rättsområden innan dem väljer att fördjupa sig. Du erbjuds en stor valfrihet som jag tror underlättar för att du ska lyckas finna din roll som jurist.
Av min mentorskapsträff med Jan har jag fått svar på väldigt mycket du aldrig får några svar på inom studierna eftersom juristutbildningen inte är så praktiskt lagd med dålig inblick i det verksamma livet. Något jag alltid har undrat över under mina studier är hur arbetslivet efter studierna ser ut för en jurist? Hur ser en vanlig arbetsdag ut jämfört med en vanlig skoldag? Hur stor är egentligen skillnaden mellan att tillexempel lära sig processrätt jämfört med att arbeta med processrätt i verkligheten? Detta är några frågor jag fick mig en bättre uppfattning av efter att kommit i kontakt med min mentor. Känner man sig som mig kring dessa frågor så är en mentor något jag verkligen rekommenderar för att öka motivationen till studierna och för att öka ditt sociala nätverk hos yrkesverksamma jurister.Mariam Alshamani

Mitt namn är Mariam Alshamani och befinner mig på juristprogrammets åttonde termin. Min mentor heter Olof Bexell och arbetar på Familjens jurist i Stockholm. Familjens jurist arbetar med olika familjerättsliga frågor, bland annat bodelning, arvsrätt, familjerätt och vårdnad om barn. De kan även åta sig uppdrag som boutredningsman och bodelningsförrättare.
Anledningen till varför jag valde en mentor från familjerättens område är att jag är väldigt intresserad av familjerätt. Jag ville upptäcka hur en familjejurist arbetar och hur dagen ser ut för honom/henne.
Under vårt första möte diskuterade vi bland annat hur personligheten spelar roll i arbetet, och hur man ska göra för att visa att man verkligen kan det en arbetsgivare är ute efter. Dessutom diskuterade vi hur man kan lägga känslorna åt sidan när man arbetar som jurist; menar främst när man arbetar med de känsliga frågorna som vårdnad om barn…
Arbetsplatsen är mysig. Det som jag tycker är bra är det sociala livet som medarbetarna har. De fikar med varandra och har roliga stunder tillsammans trots att arbetet kan vara intensivt ibland. Personligen anser jag att det sociala livet är en viktig del av arbetet. Trivs man inte med kollegorna, kommer man inte att älska sitt jobb.
Denna diskussion lärde mig hur jag ska tro på mig själv och på mina kunskaper. Jag kände att jag fick ny energi för att fortsätta kämpa och nå mitt mål. Jag kunde efter mötet dessutom inse att man måste vara objektiv i sitt arbete trots att man kan vara ombud för någon.
Jag rekommenderar andra att vara med i mentorskapsprogrammet. Det är väldigt givande att diskutera dina funderingar kring ett framtidsjobb med någon erfaren, speciellt om det kan ske i en lugn och skön miljö, utanför stresszonen.Fredrik

Jag heter Fredrik och har varit med i Lawline sedan ett år tillbaks. Genom Lawlines mentorskapsprogram fick jag möjligheten att lära känna Andreas Natt och Dag på Nordia. Anledningen till att jag bad om just denna mentorn är dels för att få mer insikt om Nordia men även för att Andreas primära arbetsområden berör just några av de rättsområden jag har upplevt som mest intressanta under juristutbildningen. Andreas arbetar som biträdande jurist på Nordia sedan hans tingtjänstgöring efter examen och har arbetsområden inom tvistlösning, försäkring- och skadestånd, ekonomiska brottmål samt fastighets- och entreprenadrätt. För ett tag sedan bjöd Andreas mig på en lunch och kunde då berätta en hel del om arbetet som affärsjurist och om branchen i stort. För mig var det första gången jag fick prata med en verksam jurist som inte pratade med mig i egenskap av företrädare för ett företag, utan han kunde berätta obehindrat och lättsamt om hans egna erfarenheter vilket var otroligt intressant. Dels fick jag en ny förståelse för nackdelar och fördelar med att arbeta på en affärsjuridiskt företag som inte är en utav de stora drakarna på marknaden. Vissa av aspekterna hade jag aldrig tänkt på tidigare, som hur det faktiska arbetet kan skilja sig väldigt mycket från en arbetsplats till en annan. Han kunde även berätta om hans upplevelser såsom relativt ny affärsjurist och vilka utmaningar han stöter på i arbetet. Detta är bara några av sakerna vi har pratat om och jag ser fram emot vårt nästa möte som vi då kommer ha i deras lokaler. Jag skulle rekomendera alla att söka till mentorskapsprogrammet för att dels knyta värdefulla kontakter inför framtiden men framförallt för att få en ocensurerad inblick i hur en biträdande jurist kan uppleva sitt arbete.Robert Lindström

Mitt namn är Robert Lindström jag är 24 år och jag går sista terminen på juristprogrammet vid Stockholms Universitet. Min mentor är Linn Forsberg och arbetar med bolagsrätt och insolvensrätt på Nordia Law AB i Stockholm. Jag valde Linn som mentor eftersom hon är verksam på en byrå som sysslar med en väldigt mångfacetterad verksamhet inom bolagsjuridiken vilket verkar väldigt intressant.
Jag har hittills träffat Linn vid två tillfällen. Första träffen var vid introduktionen då alla i mentorskapsprogrammet blev introducerade för sina mentorer och andra träffen var en lunch där det bara var jag och Linn.
Inför första mötet var jag lite nervös, särskilt som jag tänkte mig att jag skulle träffa en eventuell framtida arbetsgivare och det är viktigt att göra ett gott första intryck, men när jag träffade Linn så var det lite som att träffa en kompis eller arbetskamrat. Det var inte alls så stelt och formellt som jag föreställt mig och vi började snart prata om allt från kapitalskyddets vara eller icke vara till vilka nattklubbar som vi brukar besöka. Anledningen till detta tror jag är att vi ändå ligger så pass nära varandra i vår karriär. Linn tog trots allt sin jur.kand. så sent som 2011 så hon har ganska bra koll på hur det är att vara student.
Vid vårt andra möte så bjöd Linn på en fantastiskt god lunch och vi hade ett långt och väldigt givande samtal där vi återigen pratade om allt möjligt även om vi främst höll oss till lite mer profesionella ämnen denna gång. Då jag valt att skriva uppsats med bolagsrätt som ämnesområde kom detta upp och Linn hade många väldigt bra tips såsom relevant litteratur och viktiga angränsande frågor.
Nästa gång vi träffas kommer vara i Nordias lokaler i World Trade Center och Linn har lovat mig att jag då ska få va med på ett konkursärende och få se hur juridiken ser ut i praktiken vilket ska bli otroligt intressant.Jacob Frank

Jag heter Jacob Frank och studerar juristprogrammet i Uppsala. Som en av många fördelar i samband med min anställning hos Lawline har jag tilldelats en mentor under ca ett halvår. Min mentor kommer från Eversheds advokatbyrå och heter Emelie Svensson.
Att mitt val föll på Eversheds kändes helt naturligt; jag eftersökte en affärsjuridisk byrå med en tydlig internationell prägel. Eversheds är på samma gång en aktör verksam på den svenska marknaden och en del av en av världens största advokatbyråorganisationer.
Jag och min mentor har haft regelbunden kontakt alltsedan den första mentorskapskick-offen på Lawlines kontor i Stockholm. För mig har detta inneburit en mycket värdefull erfarenhet, och detta av många olika skäl. Jag har bland annat kunnat ställa frågor som jag annars kanske inte riktigt vågat ställa och Emelie har även i övrigt delat med sig av sina egna upplevelser som praktiskt verksam jurist. En del av den nyfikenhet som man som juriststudent onekligen har kring vad som egentligen försiggår på en affärsjuridisk byrå har alltså för min del kunnat tillgodoses på ett mycket förtjänstfullt sätt.
Samarbetet har också inneburit träffar på Eversheds (utomordentligt fina) kontor på Strandvägen i Stockholm där jag också fått chansen att hälsa på övriga medarbetare och partners. Jag fick en väldig god uppfattning av denna grupp människor som framstod som såväl trevliga som skarpsinniga. En viktig sak, som man som juriststudent ofta glömmer bort, är att värdera även ett företags ”mjuka värden” såsom företagskultur. Dessa spelar en stor roll med tanke på att man spenderar mycket tid på sin arbetsplats. Även i detta avseende framstod Eversheds som en god förebild.
Det är svårt att ange ”den” bästa erfarenheten jag tar med mig från mentorskapsprojektet. En av dem är i varje fall chansen att fått lära känna framförallt min mentor men även övriga medarbetare på Eversheds. Jag har i samband med detta getts tillfälle att få en insyn i arbetet som praktiskt verksam affärsjurist som jag tror är svår att få på annat sätt (med undantag för att faktiskt arbeta på en byrå). Denna insyn har förstärkt mitt intresse för och min övertygelse om att jag efter mina studier vill syssla med affärsjuridik. Särskilt lockande med byråer som Eversheds är möjligheten att bli inblandad i både nationella och internationella transaktioner.
Jag rekommenderar alla lawlinemedlemmar (om du ännu inte är medlem är det hög tid att bli det) som är nyfikna på arbetet som praktiskt verksam affärsjurist att söka till mentorskapsprogrammet. Det ger er också en chans att knyta värdefulla kontakter. Ni som tilldelas en plats har att se fram emot ett roligt och berikande halvår.