vad finns med i belastningsregistret?

2020-01-31 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hejsan! Jag har sökt ett jobb där de gör säkerhets- samt register kontroll. Jag har varit med en kille som sedan misstänktes för ett brott, han hade min hemnyckel på sig och polisen kom hem till mig för att utföra en husrannsakan. Jag misstänktes även för narkotikabrott. (Detta var för ca 5 månader sedan) Hans utredning lades ner och han fick tillbaka saker som togs i beslag här hemma och mitt prov var negativt alltså lades de också ner.Är detta någonting som kommer stå i något register eller finns det inte med då åtal inte väckts? Har även ytterligare en fråga om jag kan stå med i något register pga honom då han blivit dömd tidigare för brott men jag har aldrig blivit inblandad i någonting?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. I belastningsregistret finns endast domar och strafföreläggande som utfärdas mot dig. (Lagen om belastningsregister 3 § punkt 1)

Att du misstänktes för narkotikabrott kommer alltså inte att stå där. Inte heller kommer du stå med i något register för att din pojkvän varit inblandat i någonting.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Mvh,

Johanne Örnfeldt Svensson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2450)
2020-09-30 varför får man avslag på offentlig försvarare och vad kan man göra åt det?
2020-09-30 Gäller svensk arbetsrättslig lagstiftning på utländska ambassader i Sverige?
2020-09-30 Gambiansk lag
2020-09-30 Kan man anmäla någon för falsk anklagelse?

Alla besvarade frågor (84683)