Störningar i hyreslägenhet

2021-08-31 i Hyresrätt
FRÅGA
Jag bor i en hyresrättslägenhet och har en utländsk familj med två pojkar på 2 och 3 år som nämsta granne.Utlänningar har många gånger en lite annorlunda dygnsrytm än vi svenskar och det kan ställa till problem. Föräldrarna arbetar inte och barnen går bara periodvis på dagis. Barnen är uppe lika länge som föräldrarna och familjen brukar gå och lägga sig vid 01.30-2.00 på nätterna oavsett om barnen ska till dagis eller inte. Vi bor i ett gammalt lyhört flerfamiljshus och barnen som sällan är ute verkar understimulerade och springer runt och stampar i golvet för jämnan. Jag vet att man måste acceptera barns skrikande, lekande och springande om man väljer att bo i lägenhet, men sena kvällar och nätter måste man väl ändå kunna kräva att få lugn och ro eller vad gäller egentligen?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Hyresgäster ska vid användandet av hyreslägenheten se till att de som bor i omgivningen inte blir störda på ett sådant sätt som försämrar deras bostadsmiljö eller inte skäligen bör tålas. I övrigt så ska hyresgästen även vid sin användning av lägenheten i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten, 12 kap. 25 § JB. Hyresgästen ansvarar även för övriga hushållsmedelemmarna. Under dagtid så får vissa störningar tålas, detsamma gäller om störningarna är av övergående natur, exempelvis om personen bygger om. Under nätterna så ser man mer restriktivt på vilka störningar som ska tålas.

Om störningar förekommer så ska hyresvärden ge hyresgästen en tillsägelse och eventuellt meddela socialnämnden. Upplever du att du blir störd så kan du kontakta de som stör men du har även rätt att klaga till hyresvärden som sedan får ge en tillsägelse till de störande.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänlig hälsning,

Yodit Eshete
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2082)
2021-10-24 Störande granne
2021-10-24 När är en varning om vräkning giltig?
2021-10-22 Är hyresgäst skyldig att underrätta hyresvärden om mögelskada?
2021-10-21 Vad har hyresvärden för skyldigheter gällande reparationer?

Alla besvarade frågor (96515)