Sambos arvsrätt mm.

FRÅGA
Hej min son bodde i en bostadsrätt själv. Han fick en flickvän som flyttade in. Sen sålde han denna 2 rok och köpte 4 rums lgh och puttade in 400 000 i den och flickvännen ingenting. De står båda på lgh kontraktet och min son står på lånen. De har bott i den nya lgh sen maj 2016. Idag har de en gemensam son på 9 månader och hon har en 15 årig son sedan innan. Om jag förstått det rätt juridiskt sätt är lgh nu bådas oavsett insats för den är inköpt för gemensamt bruk. Men om hon avlider så ska min son lösa ut hennes son som då är särkullbarn eller ? Kan min son i dagsläget skriva papper på och skydda sina pengar i lgh ? mvh Liselotte Ejdby
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om sambor återfinns i sambolagen. Regler om arv återfinns i ärvdabalken.

Precis som du skriver så har lägenheten blivit samboegendom i och med att den är inköpt för gemensamt bruk, se 3 § sambolag. Det gäller oavsett om den ene sambon har betalat allt. I regel brukar man i dessa fall, för att undvika "oskäliga" resultat där sambon som inte bidragit ekonomiskt får rätt till hälften av bostaden, skriva ett samboavtal där möjligheten till bodelning avseende bostaden skärs av, se 9 § sambolagen.

Med det sagt så är det inte så att samboegendom betyder att egendomen ägs av båda. Äganderätten är något annat. Äganderätten avser vem som faktiskt äger lägenheten, inte endast vem som har rätt att få en del av värdet vid en bodelning. Du skriver att de båda "står på kontraktet". Det förstår jag som att de båda är ägare.

Vad betyder då detta? Jo, hade lägenheten "bara" varit samboegendom så hade inte din son behövt lösa ut någon vid sambons död eftersom att barn inte kan begära bodelning, det kan endast sambo göra, se 8 § 2 st samt 18 § 1 st sambolagen.

Men då båda äger bostaden blir det en annan situation. Då har ju barnen rätt att, i och med äganderätten, och oaktat bodelning kunna få ut förälderns andel i bostaden. Dessutom blir det så att det inte bara är särkullbarnet som ärver direkt, utan det gör även det gemensamma barnet då sambor inte har arvsrätt till varandra. Det är bara makar som har arvsrätt före gemensamma barn, både vad avser laglott och arvslott.

Det enda sättet att komma runt gemensamma barns rätt till direkt arv är således, med dagens lagstiftning, att gifta sig.

Om det är så att de inte alls båda är ägare, utan bara din son, så är bostaden bara samboegendom. Då råder jag din son att försöka få till ett samboavtal om han inte vill att hans sambo ska ha rätt till något värde i bostaden. Angående arv behöver han inte oroa sig när bostaden bara är samboegendom, eftersom att, som nämnts ovan, barn inte kan begära bodelning pga. förälders samborätt. Därmed behöver inte särkullbarnet lösas ut.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer så återkom gärna till oss.
Vänligen

Jonas Tärnroth
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95762)