Krav på att bära batong som väktare eller ordningsvakt?

FRÅGA
Får man jobba utan batong som väktare o ordningsvakt?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag uppfattar det som att du undrar om det finns ett krav på att bära batong när man arbetar som väktare eller ordningsvakt.

Huvudregeln är att det är förbjudet att bära batong på allmän plats. Lag om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål 1 § (kallad knivlagen). Enligt andra stycket i §:n gäller undantag för poliser och ordningsvakter som har denna typ av utrustning i sin tjänst.

Polismyndigheten får meddela föreskrifter om vilken typ av utrustning ordningsvakter får eller ska ha. Ordningsvaktsförordningen 9 §, vilket gjorts i form av föreskrifterna RPS FAP 692-1. 9 kap. 3 § stadgar att ordningsvakten får bära batong, men bara batonger som uppfyller vissa krav som ställs upp i en bilaga till föreskrifterna.

Regler om väktares befogenheter finns i föreskrifterna FAP 573-1 PMFS 2017:10 utfärdade av rikspolisstyrelsen.

Enligt dessa föreskrifter får väktare bära gummibatong som uppfyller de krav som ställs i bilaga 7 i föreskrifterna. 9 kap. 2 §. Expanderbar batong får bäras av väktare som har genomgått viss utbildning eller fått ett förordnande av myndighet. Detta framgår av samma paragraf.

Ordningsvakter får alltså bära batong om den uppfyller vissa krav och handfängsel måste ingå i ordningsvaktens utrustning.

Det finns alltså inget krav på att varken ordningsvakter eller väktare ska bara batong. Däremot får de bära batong.

Jag hoppas detta besvarar din fråga.

Isak Henriksson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ordningsvakt och väktare (74)
2021-04-10 Krav på att bära batong som väktare eller ordningsvakt?
2021-03-31 Ett senario om en vakt
2021-03-30 Ordningsvakt och ADD - kvalifikationskravet för att bli ordningsvakt
2021-03-17 Nödvärn mot ordningsvakt

Alla besvarade frågor (92211)