Kastrering av katt

FRÅGA
Hej. Vad gäller egentligen med den nya djurskyddslagen gällande katt? Vad jag förstår måste inte utekatten vara kastrerad utan det är en rekommendation, på Jordbruksverket står att man som kattägare tillfälligt kan hålla sin honkatt inne under löptid. Men får jag låta henne bli dräktig om jag vill ha kattungar? Om jag tar ansvar för att ungarna säljs till bra, ansvarstagande hem? Jag har fått höra att jag begår lagbrott om jag inte kastrerar henne.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det är, precis som du nämner inget krav på att kastrera en katt. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en djurhållare visserligen vidta "nödvändiga åtgärder för att förebygga oplanerad eller överdriven reproduktion" av dennes djur (6 kap. 2 § Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter). Dock nämns kastrering eller sterilisering bara som allmänna råd i anslutning till föreskriften, dvs. som sätt att uppfylla föreskrifterna, dels för katter som befinner sig fritt utomhus.

Ett allmänt råd är inte bindande. Man kan välja att inte följa detta så länge man samtidigt följer föreskriften i fråga. I ditt fall vill du att katten ska få ungar. I det fallet är alltså en kommande graviditet inte oplanerad för dig och en kastrering/sterilisering behövs därav inte för att förebygga en sådan.

Vad som menas med "överdriven reproduktion" är sannolikt reproduktion som blir så omfattande att ungarna som föds inte tas om hand på rätt sätt. Detta omfattar alltså inte enstaka graviditeter som du själv planerat. Enligt min uppfattning kan du alltså låta din katt bli parad så länge du tar hand om ungarna.

Vänligen,

Anna Liss
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (852)
2021-04-16 Är det lagligt att hindra människor från att lämna en plats?
2021-04-16 Vilken lag har ersatt lag (1987:667) om ekonomiska föreningar?
2021-04-15 Är det tillåtet enligt pandemilagen att ha fest i hyrd stuga?
2021-04-12 Gäller socialförsäkringsbalken eller handläggarens bedömning?

Alla besvarade frågor (91438)