Hur påverkas mitt belastningsregister av nya brott?

2020-07-28 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej 2011 fick jag böter för ringa narkotika därefter 2011 sen fick jag igen 2013 och sen ringa stöld 2016 som jah nekade men vet inte vad som hände då jag fick skydd men när jag fick hem register fanns alla (brott) kvar och antagligen blev det varken fängelse eller vi0llkorlig dom har antagligen dömt till böter. Men jag har förstått det som att så fort man gör en ny grej så börjar 5 år om. Men är nu orolig för när det är flera kan det hända att det förlängs till 10 år då. Blev även misstänkt för penningtvätt som lades ner blev ingen rättegång men den finns fortförande kvar i misstankeregistret kommer det påverka mitt brottsregister med ytligare år jah blev intd kallad till rättegång och den las ner m4n varför är den kvar i misstanke registret ?
SVAR

Hej,

Vad roligt att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara frågan måste vi titta i Lagen (1998:620) om belastningsregister.

Hur länge än prick sitter kvar i belastningsregistret beror på vilket straff man har fått. Enligt 17 § p 9 tas pricken i registret bort fem år efter dom eller beslut om böter eller föreläggande om ordningsbot.

Om det före utgången av denna tid har tillkommit en ny prick ska ingen av prickarna tas bort så länge en av prickarna ska vara kvar, 18 § Det är därför dina gamla prickar är kvar trots att tiden egentligen gått ut. Det kommer dock inte att blir en förlängning på 10 år enbart av den anledningen att du dömts för flera brott.

En uppgift i misstankeregistret ska gallras om en förundersökning har avslutats utan att åtal väckts med anledning av misstanken (13 § Lag om misstankeregister). Om förundersökningen har lagts ned borde därför pricken ha tagits bort från registret.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2560)
2021-02-26 Jag riskerar böter för fortkörning – kommer det att synas på internet?
2021-02-25 Anmäla någon för lagning, vad händer då och vad ska bevisas?
2021-02-24 Hur vet jag vilka trafikförseelser som är registrerade på mig?
2021-02-23 Kopia av körkort

Alla besvarade frågor (89537)