Har bostadsrättsföreningen ett legitimt behov av kreditupplysning vid andrahandsuthyrning?

2020-04-30 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej, får en bostadsrättsförening göra en kreditupplysning på en person jag hur ut till i andrahand? Min bostadsrättförening kräver det, trotts att avtalet skriv mellan mig som ägare och hen som hyresgäst. Vad jag förstår är det bara jag som har rätt till en kreditupplysning i det fallet. Om så är fallet, får jag lämna över den till dem?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att göra en kreditupplysning, det vill säga få ut uppgifter från ett kreditupplysningsföretag om till exempel en privatpersons ekonomiska förhållanden, så förutsätter det att man har ett legitimt behov av uppgifterna, se 9 § Kreditupplysningslagen.

Ett legitimt behov kan man till exempel ha om man bedriver verksamhet genom att låna ut pengar till privatpersoner. Innan man ingår ett så kallat kreditavtal med någon man inte känner kan det vara bra att veta den personens ekonomiska förhållanden. Rimligen bör detsamma gälla för en privatperson som har en bostadsrätt och är på väg att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Det vill säga du har ett legitimt behov av att veta din andrahandshyresgästs ekonomiska förhållanden. Andrahandshyresgästen ska ju trots allt klara av att betala in månadsavgiften.

Din bostadsrättsföreningen har sannolikt också ett legitimt behov av att veta om vilka ekonomiska förhållanden den person du önskar hyra ut till har. Bostadsrättsföreningen äger trots allt huset och därmed lägenheterna, se 1 kap. 1 § Bostadsrättslagen. Det är också bostadsrättsföreningen som ska erhålla månadsavgiften varje månad. Därför kan bostadsrättsföreningen sägas ha ett legitimt behov av att veta om andrahandshyresgästens personliga- och ekonomiska förhållanden. Det är ju i bostadsrättsföreningens lägenhet som andrahandshyresgästen ska vistas, och det är ju till bostadsrättsföreningen som andrahandshyresgästen ska betala månadsavgiften. Mycket talar för att bostadsrättsföreningen därför har ett legitimt behov. Om det är du som har begärt kreditupplysningen så borde det därför inte vara några problem med att ge bostadsrättsföreningen en kopia.

Till det hör också att du måste få bostadsrättsföreningens samtycke för att ha en laglig rätt att hyra ut din bostadsrätt i andra hand, se 7 kap. 10 § Bostadsrättslagen (1991:614). Jag rekommenderar dig därför att dela med dig av kreditupplysningen, i annat fall riskerar du att inte få andrahandsuthyrningen beviljad.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Fredrik Rising
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1168)
2021-04-18 Stämmobeslut eller styrelsebeslut vid balkongrenovering?
2021-04-17 Får bostadsrättsföreningen bestämma att man inte får ha katt utomhus?
2021-04-14 Kan brott mot ordningsregler innebära förverkande av en bostadsrätt?
2021-04-09 Kan mitt barn bo kvar i min bostadsrätt om jag flyttar ut?

Alla besvarade frågor (91307)