Vårdnadstvist

hej jag och mitt x har gemensam vårdnad om vårat barn ,. han har alltid krånglat sen vi skilde oss för 5 år sen . jag har haft huvudansvaret för vårat barn sen hon var 7 år sen hade vi varannan vecka ,och sen hade jag varannan helg pg a flytt . han har aldrig varit intresserad av våran dotter föränn vid skillsmässan då han ville ta henne ifrån mig för att straffa mig för skilsmässan. han har nekat mig umgänge utan att någon har ingripit han har hotat mig på sms i telefon mm och våran dotter har blivit så beroende av han att när man pratar med henne så kommer pappans ord ifrån henne vi ligger just nu i en vårdnadstvist för han vill ha henne själv .som han säger ,hur stor chans har han att vinna detta? jag har våran dotters halvsyskon på heltid . det finns bevis på hot mm han utövar umgängessabotage hela tiden.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

För att din tidigare partner ska få vårdnad över ert gemensamma barn krävs det som huvudregel att man väcker talan mot den andra föräldern enligt Föräldrabalken 6:5.

Domstolen kommer därefter göra en genomgående undersökning och bedömning utifrån barnets bästa samt vidare hur föräldrarna samarbetar i frågor som rör barnet. Frågor om exempelvis barnets skolgång, hälsovård samt andra väsentliga frågor. Vid det fall att den ena föräldern har grova samarbetsproblem jämtemot den andra föräldern, talar detta för att den andra föräldern ska anförtros vårdnaden.

Beaktning kommer framförallt tas utifrån barnets bästa, Föräldrabalken 6:2a. Man kommer även beakta barnets egna vilja, med hänsyn till hur gammalt och motget det är. Barnets vilja kan i regel väga tungt. Gällande barnets bästa ska risken för att barnet far illa om det kommer att bo hos den ena föräldern eller att den ena föräldern anförtros vårdnaden också beaktas. Detta gäller både fysisk och psykisk ohälsa. Om barnet har syskon som endast står under vårdnad av den ena föräldern (även halvsyskon) brukar man man även beakta och vill sällan slita syskon ifrån varandra.

En fråga man vidare ska ta ställning till är även om den ena föräldern har bedrivit umgängessabotage. Detta innebär att personen har försvårat umgänge eller liknande med den andra föräldern. Exempelvis, då man bestämt umgänge, så har föräldern undvikit överlämning av barnet. Umgängessabotage talar oerhört mycket emot att denne föräldern ska anförtros vårdnaden.

Vidare kommer även en prognos för framtiden göras där man beaktar om den hypotetiska föräldern som får vårdnaden kommer underlätta barnets behov av umgänge med den andra föräldern tillgodoses.

Utifrån ovanstående punkter, samt andra vägande argument kommer man göra en beaktning om vad som är det bästa för barnet. Därefter kommer en eventuell tvist leda till att den som bäst kan tillgodose barnets bästa anförtros vårdnaden. Tyvärr är det svårt att ta ställning till hur det blir i just ditt fall då det ej framgår hur omständigheterna ligger till, då det är oerhört avgörande från fall till fall. Av vad du har lagt fram i din fråga talar det mesta till din fördel.

Vill du ha mer hjälp hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå genom att klicka på "boka tid med jurist" ovan. Hoppas att svaret har hjälpt dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus AnstrinRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Vårdnadstvist? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000