Skattemässig skillnad för dödsbo och dödsbodelägare vid försäljning av bostadsrätt

Vi är 3 syskon vars mor gått bort. Hon ägde en bostadsrätt. Är det någon skillnad i beskattning om vi som privatpersoner eller dödsboet säljer bostadsrätten?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Eftersom er mor har gått bort uppstår ett dödsbo som är en juridisk person. Dödsboet utgörs av den egendom som hon har efterlämnat. Dödsboet förvaltas av dödsbodelägare, vilket är ni tre barn (det vill säga ni som skall ärva moderns tillgångar) 18 kap. 1§ ärvdabalken https://lagen.nu/1958:637.

Reglerna som styr beskattning vid arv och försäljning av bostadsrätt finner ni i inkomstskattelagen https://lagen.nu/1999:1229 och reglerna kring dödsbo och dödsbodelägare finner ni som nämnt i ärvdabalken https://lagen.nu/1958:637.

Svaret på din fråga är att det inte kommer att vara någon skillnad i beskattning om det är dödsboet eller ni i egenskap av dödsbodelägare som säljer bostadsrätten. Om försäljning sker under de år er mor avled så skall inkomstskattelagen tillämpas på samma sätt som om det var er mor som sålde bostadsrätten enligt 4 kap. 1§, vilket innebär att det inte är någon skillnad på om det är dödsbodelägarna - efter att ni ärvt bostadsrätten - eller dödsboet som genomför försäljningen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Malin AndreassonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Skatterätt och Kapitalvinstskatt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo