Samarbetsproblem vid gemensam vårdnad

Hej! Har två barn 16 och 14 år gamla som bor heltid hos mig sedan 2010. Jag o barnens pappa separerade 2006 och de bodde mest hos honom i början. Sedan varanna vecka och år 2010 efter att jag flyttat 35mil bort kom barnen till mig för att bo på heltid då pappans nya fru varit elak verbalt under en längre tid och barnen vägrade bo kvar hos pappa. Jag o barnens pappa har extremt svårt att prata och samarbete finns inte. Jag ville, efter en vända i tingsrätten, att vi skulle gå på samtalsterapi men han vägrade. Problemet är att han bråkar med mig så fort det handlar om t e x ledighetsansökan från skolan, påskrifter av olika slag osv...Han har ett mycket litet umgänge med barnen. Det senaste var att jag ansökte om ledigt för barnen i skolan 2 dagar för vi skulle hälsa på mina föräldrar, som bor i samma stad som pappa. Jag pratade först inte med honom om det eftersom han aldrig tar ledigt för barnen själv samt inte har så mkt umgänge. Han fick reda på det och ringde skolan o sa att han inte beviljade ledigheten. Å andra sidan planerade han en träff med barnen på vår resa... Detta resulterade i att barnen fick 11 timmars frånvaro i betyget. Detta är bara ETT ex på hur det kan vara. Jag funderar allvarligt på att begära enskild vårdnad för hans agerande drabbar ju barnen först och främst. Har inte tidigare velat bråka om vårdnaden för jag har tyckt att han har rätt till den likväl som jag. Men jag börjar ledsna nu... Vad ska jag göra?

Lawline svarar

Hej!

Utgångspunkten i svensk familjerätt är barnets bästa. Barnets bästa ska alltid komma i första hand. Föräldrarna ska kunna samarbeta i frågor som rör barnet. En viktig förutsättning för gemensam vårdnad är därför att föräldrarna kan samarbeta. Att gå i samtalsterapi kan vara ett sätt att få ett fungerande samarbete, något som pappan i erat fall inte vill.

Utifrån din fråga låter det som att pappan inte kan samarbeta med dig kring barnen och att detta drabbar dem negativt. Huruvida du kommer få enskild vårdnad går inte på förhand att säga, utan det är upp till en domstol att bedöma. Om domstolen beviljar dig enskild vårdnad har pappan fortfarande kvar sin umgängesrätt med barnen.

Ellinor SvenssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Vårdnadstvist? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000