Påföljd vid ringa stöld

Hej, jag är en 15 årig kille som nyligen blivit tagen för snatteri, och låt säga att jag är ganska orolig. Det jag snattade var av värde ca 30kr, och jag har blivit tagen för snatteri förut men då blev inte polisen inblandad och jag var yngre. När jag blev tagen så var jag fortfarande i affären, och jag lämnade alldrig affären med något, kanske det betyder något? Jag skulle vilja veta vad för straff jag kan få osv. Tack så mycket

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Brottet snatteri benämns nu ringa stöld.

En åklagare har möjlighet till s.k. åtalsunderlåtelse. Det innebär att personen har begått ett brott men att brottet är lindrigt och att det då varken blir åtal, rättegång eller påföljd, 20 kap. 7 § rättegångsbalken. En förutsättning för att ge åtalsunderlåtelse är att det står klart att ett brott har begåtts, oftast genom att den misstänkta personen har erkänt. Personen hamnar dock i belastningsregistret.

Om åklagaren väljer att åtala dig så att ärendet går till tingsrätt är påföljderna nedan aktuella, om det finns tillräcklig bevisning mot dig.

Påföljden för ringa stöld är böter eller fängelse i högst sex månader, 8 kap. 2 § brottsbalken. Dock är fängelse för ringa stöld inte aktuellt för någon som är 15 år och den vanligaste påföljden är böter.

Hur många dagsböter som döms ut beräknas efter hur grovt brottet är och man tar extra hänsyn till om personen är ung, 29 kap 7 § brottsbalken. Det minsta antalet dagsböter är 30 st och det högsta 150 st. Varje dagsbot bestäms till ett visst belopp. Detta belopp utgår från personens ekonomiska förhållanden, så en person som är 15 år får sannolikt ett lågt belopp. Det lägsta sammanlagda bötesbeloppet är 750 kr, 25 kap. 2 § brottsbalken.

En mildare form av böter är penningböter och den påföljden används om dagsböter kan ses som för strängt, 25 kap. 1 och 3 § brottsbalken. Då bestäms bötesbeloppet till en fast summa som är lägst 200 kr.

Om man döms för ett brott hamnar man även i polisens belastningsregister. Det kan påverka möjligheterna att få vissa arbeten eller körkort i framtiden. Efter en viss tid försvinner anteckningen från registeret.

Sammanfattningsvis är min bedömning att detta kommer att leda till någon form av böter eller alternativt åtalsunderlåtelse. Denna bedömning beror på de närmare omständigheterna i ditt fall. I sådant fall kommer det även registreras i belastningsregistret.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Joel MyreniusRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Stöld och rån m.m., 8 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo