Otrohet i äktenskap

FRÅGA
Min fru blev otrogen flera gånger. Jag har samlat in några bevis och jag vet att i andra EU länder så kan jag kräva om att inte dela egendom som vi köpte t ex lägenhet under den tiden som vi varit tillsammans. Samt att jag kan kräva om ensam vårdnad över barnet och även om moralisk kompensation. Gäller samma lag i Sverige? Tack
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I 1 kap. 2 § äktenskapsbalken framgår förvisso att makar ska visa varandra trohet och hänsyn. Idag fyller denna regel dock ingen egentlig funktion då ingenting händer om man bryter mot denna "regel". Att makar ska visa trohet och hänsyn mot varandra är snarare en målsättning och värderingar som ett äktenskap borde byggas på, men det finns inga sanktioner eller straff kopplade till regeln.

I Sverige är det alltså varken brottsligt eller ett civilrättsligt lagbrott att vara otrogen. Att en make är otrogen är inte i sig skäl till att den andra maken inte ska behöva dela egendom, att den andra maken ska få ensam vårdnad över barnet eller att den andra maken ska få moralisk kompensation.

Det enkla svaret på din fråga är således nej.

Jag hoppas du har fått klarhet i din situation! Har du någon fler fundering är du välkommen att ställa ytterligare en fråga till oss på Lawline.

Med vänliga hälsningar

Oskar Hedström
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall. 1) kärleksspell 2) Lost Love Spells 3) Skilsmässa Spells 4) Äktenskapsstavar 5) bindande stavning 6) Breakup Spells 7) Förvisa en tidigare älskare 8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning 9) vill tillfredsställa din älskare Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning genom {drogunduspellcaster@gmail.com}
2018-01-06 14:01
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (614)
2018-01-15 Vilka avtal är giltiga för bodelningen vid en skilsmässa?
2018-01-15 Är utländska äktenskap giltiga i Sverige?
2018-01-10 Giftorättsgods och enskild egendom
2018-01-09 Gift enligt utländsk lag

Alla besvarade frågor (48329)