FrågaPROCESSRÄTTVittna05/12/2014

Om allmänt åtal och vittnesskyldighet

Hejsan! Jag och min kollega tog en person för snatteri för ett tag sedan. Då vi väntade på polis blev vi utsatta för ett hot samt att personen tog tag i oss då denne ville sticka (var inga hårda tag). Vi blev förhörda av polisen sedan då vi tog upp vad som hade skett, men vi båda inte ville anmäla det som skett förutom snatteriet (då det var företagets fall och intresse) då vi kände att vi inte har tagit någon skada eller kände oss direkt utsatta även om händelsen var något obehaglig utan vi ville bara gå vidare med vardagen efter.

Jag har aldrig varit med och tagit en snattare eller kommit i kontakt med lagen förut så jag har ingen aning om hur denna process har gått till. Dock så har jag alltid trott att om man inte gör en anmälan så är det upp till polis etc att avsluta ärendet vidare utan inblandning av dom som brott utsatts för.

Men nu är det så att jag och min kollega har blivit kallade till rättegång, jag som både målsägande och vittne då åklagare har funnit tillräckliga skäl att åtala personen för olaga hot och ofredande. Rättegång är inte något varken jag eller min kollega vill ha och det är därför vi hade valt att inte anmäla just detta. Varför har då åklagaren beslutat att gå vidare med detta? Är detta något de kan göra själva utan att målsägande/vittna har valt att anmäla händelsen? Stora frågan är väl att: Har jag möjlighet att be om att åtal läggs ner då jag ej har begärt en anmälan kring dessa anklagelser mot snattaren? Och måste jag vara vittne och målsägande om jag inte anmält händelse utan att det är åklagaren som gått vidare med det?

Lawline svarar

Hej

Att känna rädsla och obehag inför en rättegång är inte alls ovanligt för någon som inte har varit med om detta förut, så er reaktion är fullt normal. Kom dock ihåg att domstolen och åklagaren är fullt medvetna om att det kan innebära en press för den som tillkallats som målsägande eller vittne till en viss händelse och att det är fullt möjligt att be om en paus om pressen skulle bli för stor.

Enligt svensk rätt är det åklagaren som väljer om åtal ska väckas eller inte (allmänt åtal) för viss händelse (med undantag för vissa brott enligt 5 kap BrB). Detta gäller oavsett om målsägande själv inte velat ange brottet eller inte önskar medverka i förundersökningen/rättsprocessen. I detta fall verkar det som att åklagaren i sin förundersökning, förmodligen genom era vittnesuppgifter till polisen, har funnit tillräckliga skäl för att väcka avtal även för brott mot dig och din kollega. I Sverige har vi också s.k. allmän vittnesplikt, vilket innebär att man måste delta i en rättegång om man har blivit kallad som vittne av antingen åklagaren eller försvaret. Ni kommer att vittna under ed och är skyldiga att berätta sanningen under rättegången. Det innebär t.ex. att om ni inte uppfattade knuffarna från den tilltalade som hotfulla eller att det inte uppstod någon smärta av dennes handling så är ni skyldiga att uppge detta, men ni får samtidigt inte undanhålla att knuffarna har skett.

Som sagt era känslor är inte ovanliga, men ni ska inte vara oroliga för er medverkan. Om ni ändå är det så finns det också möjlighet att söka vittnesstöd på den tingsrätten där förhandlingen ska hållas. detta måste dock sökas innan förhandlingen påbörjas.

Victor SundhRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Vittna? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo