Stämma för förtal?

Min halvsyster har spridit lögner om mig och påstått att jag vill se min mamma död. Inte sant. Min brorsdotter har kallat mig Schizofren, äckel, äckelfi**a mm otrevligt. Min bror har påstått att jag drabbats av stroke vid flera tillfällen, att jag lurat honom på saker efter pappa...mm. Han har spridit sina lögner på nätet och påverkat släkt och bekanta. Inget av allt som påståtts är sant.

Jag har mått dåligt sedan detta började i September förra året. Jag har som det är problem med depressioner och kärlkramp. Min familj har vänt mig ryggen p.g.a alla dessa lögner. Så min fråga är. Kan jag stämma för förtal? Vill ej ha pengar , bara upprättelse.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Du har alltså fått utstå nedsättande uttalanden från flera personer i din omgivning. Jag kommer utgå från att dessa uttalanden spridits till tredje man, det vill säga till minst en annan förutom dig, eftersom det är endast då förtal kan komma ifråga. Om kränkande kommentarer bara lämnats till dig, är det närmast tal om förolämpning.

Förtal betyder att någon utpekar dig som brottslig eller klandervärd i ditt levnadssätt eller att någon lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta annan för andras missaktning (5 kap. 1 § 1 st. brottsbalken). Det krävs inte att uppgiften i ett enskilt fall de facto har framkallat andras missaktning, utan det räcker med att uppgiften typiskt sett kan framkalla en sådan negativ uppfattning hos andra om dig. Föga klandervärda eller vanliga uppgifter faller inte under straffbestämmelsen. Uppgiften måste vara av allvarligare beskaffenhet. Förtal är fullbordat när de kränkande uppgifterna kommit till tredje mans kännedom, vilket betyder att minst en utomstående ska ha kunnat ta del av uppgifterna.

I ditt fall har du fått utstå en mängd negativa uttalanden. Dessa kommentarer tycks vara uttryckta i syfte att skada ditt anseende och få andra att känna en missaktning gentemot dig. När det gäller bedömningen av skadan på anseendet är utgångspunkten att det är den sociala värderingen på din ort och inom din samhällsgrupp eller personkrets som är avgörande. Att kallas schizofren, äckel, otrevlig m.m. är naturligtvis negativt och detta skadar klart ditt rykte inom framförallt din släkt och familj.

Huruvida uppgifterna som lämnats är sanna eller inte, spelar som huvudregel ingen roll. Emellertid fritas gärningsmannen, under vissa omständigheter, när denne lämnat sanna uppgifter (eller hade skälig grund att hålla den för sann). Det gäller när uppgiftslämnaren varit skyldig att uttala sig eller när det var försvarligt att lämna uppgifterna (5 kap. 1 § 2 st.). En typsituation där någon har skyldighet att uttala dig är vid fullgörande av vittnesplikten. I ditt fall tycks ingen skyldighet funnits för uppgiftslämnaren att uttala sig.

I din situation finns inget som talar för att det var försvarligt att yppa sig kränkande om dig. En uppgift kan vara försvarlig om den har högt allmänintresse eller på annat sätt kan stödja sig på den demokratiska yttrandefriheten. En avvägning görs mellan ditt enskilda intresse mot kränkande yttranden och intresset av yttrandefrihet. Det är inte försvarligt att yppa sig på det sättet som bland annat din halvsyster och bror gjort.

Förtal är ett uppsåtsbrott, vilket medför att uppgiftslämnaren måste haft uppsåt i förhållande till att lämna uppgift om annan och de omständigheter som föranledde att uppgiften ansågs ägnad att utsätta den utsatte för andras missaktning. De kränkande uppgifterna som du fått utstå är inte obetydliga och hade personerna för avsikt att framställa dig som klandervärd i ditt levnadssätt samt har åtskilliga personer i omgivningen fått höra dessa uppgifter, skulle detta kunna handla om förtal.

Förtal är ett brott som inte under alla omständigheter drivs av en åklagare till rättegång, det vill säga så faller inte förtal alltid under allmänt åtal. Om inte förtal drivs som allmänt åtal, måste målsäganden själv föra processen och stå för kostnadsrisken. Förtal kan falla under allmänt åtal om målsäganden anger brottet och åklagaren anser att det är påkallat ur allmän synpunkt att väcka åtalet mot gärningsmannen. Det är bara inom ett relativt snävt område som allmänt åtal kan väckas för förtal. Allmänt åtal väcks således enbart i undantagsfall. Det kan vara påkallat ur allmänt synpunkt att beivra brottet om det är särskilt grovt, fått en stor utbredning i samhället eller om det annars har ett klart samhällsintresse (5 kap. 5 §).

Till slut så är det högst sannolikt att flera av de nämnda personerna har förtalat dig. De verkar ha haft för avsikt att skada dig genom att utpeka dig som klandervärd i ditt levnadssätt. Du kan polisanmäla händelserna och hoppas att någon åklagare vill driva målet. I annat fall måste du föra processen och stå för risken att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar.

Vänliga hälsningar,

Katarina AnderssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo