FrågaFAMILJERÄTTBodelning20/04/2015

Giftorättsgods vid äktenskapsskillnad

Hej, Jag och min man gifte oss 2012, men har bott tillsammans sedan 2011. Tillsammans köpte vi en ny lägenhet vilket vi bor i och delar på alla kostnader, men min man har 3 andra lägenheter sedan innan vilka är uthyrda (Bostadsrätter). Vi har inte skrivit på något äktenskapsförord.

Vad är det som gäller för oss vid eventuellt bodelning nu när han vill begära skiljmässa? Sammanlagt så har vi bott ihop i 3 år.

Räknas hans andra lägenheter som enskilda då de står på honom?

Tack på förhand

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Bodelning ska ske när ett äktenskap upplöses, se Äktenskapsbalken (ÄktB) 9 kap. 1§. Ett äktenskap kan bland annat upplösas genom äktenskapsskillnad, se ÄktB 5 kap. 1§.

Huvudregeln, som återfinns i ÄktB 10 kap. 1§, är att all egendom som utgör giftorättsgods ska ingå i bodelningen. Vad som utgör giftorättsgods respektive enskild egendom framgår av ÄktB 7 kap. 1-2§§. Ingenting i frågan tyder på att din makes andra bostadsrätter skulle utgöra enskild egendom, vilket innebär att de då utgör giftorättsgods och således skall ingå i bodelningen.

Hur era andelar i boet beräknas framgår bland annat av ÄktB 11 kap. 1-3§§ som i princip säger att ert respektive giftorättsgods, efter skuldavräkning, ska läggas samman och delas på två.

I ÄktB 12 kap. 1§ finns en regel om jämkning vid bodelning i vissa fall, bland annat då likadelning är oskälig med hänsyn till äktenskapets längd, makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt. Om en likadelning ses som oskälig kan rätten, på begäran från den rikare maken, välja att inte dela giftorättsgodset i två lika stora delar.

I ert fall har äktenskapet varat i tre år (året som sambos räknas alltså in i äktenskapstiden). Gränsen mellan ett kortvarigt och ett långvarigt äktenskap går typiskt sett vid fem års längd. Därmed finns en risk att rätten anser att det vore oskäligt att dela giftorättsgodset i två lika stora delar, särskilt om det är en betydande storleksskillnad på era respektive giftorättsgods.

Om jämkningsregeln blir tillämplig är det troligt att bara 60% av ert respektive giftorättsgods ingår i bodelningen och att varje make får behålla 40% själv. Detta framgår av ett avgörande från HD (NJA 1998 s. 467).

Viktor WihlstrandRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000