Förenings rätt att ta ut avgift vid andrahandsuthyrning

Hej,

Jag har lite bekymmer med min bostadsrättsförening. Det handlar om att jag hyr ut min bostadsrätt i andrahand medan jag studerar i en annan stad. Detta har styrelsen ifrågasatt och försökt motverka på olika sätt. Hur som helst, fick jag igenom beslutet att hyra ut, och har haft en stabil hyresrätt i ca 1 år, vi har precis skrivit på 1 år till, detta har styrelsen också accepterat.

Men det dök ner ett mail för någon dag sedan, där styrelsen hänvisar till slitage och adminstrationskostnader i samband med andrahands-uthyrning. Det ska tilläggas att min hyra ligger på 2500kr.

"Styrelsen har beslutat att fr.o.m. 1a januari lägga till en mindre avgift för de som hyr ut sin lägenhet i andra hand, för att täcka ökat slitage samt administration. Årsavgiften kommer att vara 10% av ett prisbasbelopp, vilket kommer landa på ungefär 316 kr i månaden."

Så nu är min fråga, har dem någon bäring i det här, hur kan de hänvisa till slitage när det är jag som äger lägenheten samt att jag endast har haft en stabil hyresgäst. Och att, den enda "administrationen" dem har gjort är att ta emot ett kontrakt, är det värt ca 4000kr om året?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gällande bostadsrätter och bostadsrättsföreningar är bostadsrättslagen tillämplig, se den lagen här.

Från och med den 1 januari 2014 finns det en bestämmelse i bostadsrättslagen som ger bostadsrättsföreningar rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning (7 kap. 14 § första stycket). Kravet som måste vara uppfyllt för att de ska få ta ut en avgift är att det i föreningens stadgar anges att föreningen får ta ut en avgift. Avgiften som får tas ut av föreningen får årligen motsvara högst tio procent av ett prisbasbelopp (7 kap. 14 § femte stycket).

Svaret på din fråga är alltså att föreningen har rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning så länge det finns angett i stadgarna. De behöver inte hänvisa till just slitage och administration för att få ta ut avgiften utan de har rätt att ta ut en avgift oavsett. Beloppet som de har valt att ta ut stämmer också överens med bostadsrättslagen.

Om du vill vara på den säkra sidan att allting gått rätt till bör du läsa föreningens stadgar för att se vad som står där. Eftersom att rätten att ta ut en avgift kom 1 januari 2014 krävs det att stadgarna har ändrats efter det. Skulle det uppstå några problem är du varmt välkommen att höra av dig igen. Skulle du då behöva hjälp av en jurist kan du boka tid med en av Lawlines jurister på lawline.se/boka.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel FrickRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000