Enskild egendom vid makes död.

Hejsan! Min mor har avlidit och i hennes (& pappas) testamente stod det att vi tre barn ärver och skall ha det som enskild egendom. Hur skall jag skriva detta/förvalta detta så det består som enskild egendom och inte hamnar bland alla andra pengar i mitt äktenskap. Hur skriver jag om vart denna enskilda egendom skall gå om jag avlider före min man? Tacksam för svar!

Lawline svarar

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tänker först gå igenom lite allmänt om bodelning, enskild egendom och arv innan jag kommer in på just ditt fall.

En bodelning ska förrättas när ett äktenskap upplöses, vare sig det är genom död eller äktenskapsskillnad, enligt 9 kap. 1 § ÄktB (https://lagen.nu/1987:230#K9P1S1). Vid en bodelning ska makars giftorättsgods läggas samman och delas lika enligt 11 kap. 3 paragrafen ÄktB (se https://lagen.nu/1987:230#K11P3S1).

Enskild egendom är egendom som inte ska ingå i bodelning enligt 10 kap. 1a paragrafen äktenskapsbalken (nedan förkortat ÄktB; se lagrum https://lagen.nu/1987:230#K10P1S1). Egendom som en person ärver kan vara enskild egendom enligt 7 kap. 2 paragrafen 3 punkten (se https://lagen.nu/1987:230#K7P2S1). Egendom som makar gjort enskild enligt äktenskapsförord får tas med i bodelning enligt 10 kap. 4 paragrafen ÄktB (se https://lagen.nu/1987:230#K7P2S1) men det får inte egendom som ska vara enskild enligt testamente. Det är för att i Sverige respekterar man den avlidnes vilja genom vad som är skrivet i testamente.

Det går alltså inte att inkludera enskild egendom enligt testamente i bodelning. Det är alltså en garanti för en make med enskild egendom att behålla denna om makarna skulle skilja sig.

När en make dör ska en bodelning förrättas om den efterlevande maken vill det enligt 12 kap. 2 paragrafen ÄktB (se https://lagen.nu/1987:230#K12P2S1). Vill inte den efterlevande maken utföra en bodelning får denne avstå från det.

I Sverige ärver makar varandra enligt 3 kap. 1 paragrafen ärvdabalken (nedan förkortat ÄB; se lagrum https://lagen.nu/1958:637#K3P1S1). När en make då dör i praktiken så kan den genomföra en bodelning vilket är mest förmånligt för den efterlevande maken om denne har mer giftorättsgods än den avlidna maken. Efter bodelningen så ärver då den efterlevande maken allt från den avlidna maken. Det kan verka onödigt att genomföra en bodelning eftersom den efterlevande får allt ändå men det blir relevant om det finns särkullsbarn, om den efterlevande maken gifter om sig eller om den efterlevande maken upprättare ett testamente.

Särkullsbarn har nämligen alltid rätt att få ut sitt arv efter att sin förälder dör enligt 3 kap. 2 paragrafen ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K3P2S1). Skulle den efterlevande maken upprätta ett testamente kan barnen har rätt till efterarv efter sin först avlidna förälder enligt 3 kap. 2 paragrafen ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K3P2S1).

Då en person dör ska alla arvingar få ta del av ett eventuellt testamente enligt 14 kap. 4 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K14P4S1).

Nu kommer jag till ditt fall. Det du får i arv som ska vara enskild egendom kommer att vara styrkt genom testamente. I testamentet kommer det stå vilken egendom du får samt om den är enskild egendom eller inte. Skulle denna egendom vara saker som en bil eller en möbel behöver du inte förvara dem på något särskilt sätt, bara du kan bevisa att de är enskild egendom som du kan om du har en kopia av testamentet.

Skulle det vara pengar är det bra att inte beblanda pengarna i samma bankkonto utan att ha ett separat bankkonto. Tänk även på att all egendom som du köper för enskild egendom blir enskild egendom enligt 7 kap. 2 paragrafen 6 punkten ÄktB (https://lagen.nu/1987:230#K7P2S1). Så köper du en fastighet för pengarna och sedan spenderar ni tillsammans pengar på fasigheten genom att bygga t.ex. ett hus, blir hela fastigheten enskild egendom.

Vill du att någon ska få egendomen du lämnar efter dig när du dör, oavsett om den är enskild eller inte, så kan du upprätta ett testamente. Enskild egendom får testamenteras hur som helst eftersom fideikommiss inte är tillåtet i Sverige.

Vänligen,

Emil Danielsson NykänenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Enskild egendom? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000