Efterlevandes rätt till arv och enskild egendom

Hej Jag är gift och min make har ett barn sen tidigare. Vi har inga gemensamma barn. Min fråga. Om min man avlider är de pengar som finns på mitt privatkonto min enskilda egendom då eller ska jag dela det med säekullebarnet? Tacksam för svar

Lawline svarar

Hej! Tack för din fråga.

När ett äktenskap upplöses, på grund av dödsfall eller med anledning av äktenskapsskillnad, ska först och främst en bodelning göras, 9 kap. 1 § äktenskapsbalken. Detta innebär att makarnas egendom ska fördelas mellan dem eller de som företräder någon av dem, vid dödsfall företräder dödsboet den avlidne maken, 9 kap. 5 § äktenskapsbalken. Bodelningen ska göras med utgångspunkt i hur egendomsförhållandet var den dag då make avled. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, 10 kap. 1 § äktenskapsbalken. Giftorättsgodset utgörs av samtlig egendom i den mån den inte är enskild egendom, 7 kap. 1 § äktenskapsbalken. Med enskild egendom avses framförallt sådan egendom som gjorts enskild till följd av äktenskapsförord, gåva från annan än den andra maken med förbehåll om att gåvan ska vara enskild samt egendom som gjorts enskild genom förbehåll vid arv eller testamente till någon av makarna, 7 kap. 2 § äktenskapsbalken.

För att de pengar som du innehar på ditt privatkonto ska undantas i en bodelning måste de ha gjorts till enskild egendom. I det fall de inte tillförts dig med anledning av arv, testamente, gåva eller liknande där förbehåll om enskild egendom har angivits så måste pengarna på ditt privatkonto göras till din enskilda egendom genom ett äktenskapsförord upprättat mellan dig och din man för att ett undantagande ska vara möjligt.

Vid bodelningen ska varje makes andel i boet beräknas, här beräknar man varje makes tillgångar och räknar av de skulder som finns innan varje makes del kan fastställas. Därefter slås vad som återstår av varje makes giftorättsgods samman med den andre makens och delas lika mellan makarna.

När en bodelning har gjorts har den egendom som du och din make innehaft delats upp i två delar där den ena delen tillfaller dig och inte blir del av den egendom som utgör din avlidne makes kvarlåtenskap. Din avlidne makes kvarlåtenskap ska sedan fördelas enligt reglerna om arv.

Av den del som utgör din makes kvarlåtenskap (det vill säga hälften av ert giftorättsgods) har du enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken rätt att ta del av hela din makes kvarlåtenskap. Dock gäller att när din make efterlämnar särkullbarn har denne rätt till sin arvslott, det vill säga hela kvarlåtenskapen om något testamente ej upprättats. Ett avstående kan göras av särkullbarnet enligt 3 kap. 9 § ärvdabalken.

För att ekonomiskt skydda den efterlevande maken stadgas i 3 kap. 1 § 2 st. ärvdabalken en skyddsregel som ger efterlevande make en ovillkorlig rätt att ur kvarlåtenskapen från den avlidne maken, så långt kvarlåtenskapen räcker, erhålla egendom till så stort värde att den tillsammans med den egendom som den efterlevande maken erhållit vid bodelningen samt dennes enskilde egendom motsvarar fyra gånger prisbasbeloppet som gäller för tiden för dödsfallet (2014: 177 600 kr). Denna rätt går alltså före särkullbarnens rätt till arv.


Äktenskapsbalken hittar du https://lagen.nu/1987:230

Ärvdabalken hittar du https://lagen.nu/1958:637


Jag hoppas dina funderingar besvarats, i annat fall är du välkommen att vända dig till oss med ytterligare frågor!


Vänligen,

Matilda KarlssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Make? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning