Behöver personnummer för testamentstagare stå med i testamente?

Hej!

Har en fråga om ett testamentes giltighet där PNR saknas. Måste pnr anges? Eller räcker det med att skriva Namn samt släktförhållande som att min systerson ska ärva all min kvarlåtenskap, bestående av:

- Fasta egendomar

- Lösöre

- Banktillgodohavanden och kontanter.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 9 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB) (se https://lagen.nu/1958:637#K9P1S1) får den som fyllt 18 år förordna om sin kvarlåtenskap genom testamente. Den som är underårig och fyllda 16 år får förordna om egendom som hen själv får råda över.

Ett testamente ska upprättas skriftligen och undertecknas i två vittnens samtidiga närvaro. I deras samtidiga närvaro så ska testatorn (den som testamenterar) underskriva testamentshandlingen. Vittnena bestyrker handlingen med sina namn (de ska alltså skriva under testamentet) och ska då veta om handlingens egenskap av testamente, men de måste inte veta om innehållet i testamentet, detta stadgas i 10 kap. 1 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K10P1S1) Det är de formkrav som finns för testamente, något formkrav för att personnummer på testamentstagare (den som ska ärva enligt testamentet) ska skrivas med i testamentet finns alltså inte. Enligt 11 kap. 1§ ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K11P1S1) ska testamente tolkas på så sätt som kan antas överensstämma med testatorns vilja. Har således inte personnummer skrivits med på personen som ska ärva, går det förmodligen att utläsa vem som ska ärva på annat sätt, genom att det i testamentet står med namn och släktskap etc. Det kan dock vara bra att personnummer för testamentstagare anges för tydlighetens skull, men det är som sagt inget formkrav.

I 13 kap. ÄB anges vad som kan göra testamente ogiltigt och där anges i 13 kap. 1 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K13P1S1) att om testator inte var behörig att förordna om sin kvarlåtenskap eller om testamentet inte var upprättat i laga form, det vill säga att det inte upprättat på så sätt som anges i 10 kap. ÄB. Ett testamente gäller heller inte om testamentet har upprättats under påverkan av en psykisk störning, 13 kap. 2 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K13P2S1), eller om någon har tvingat testator att upprätta testamentet eller förmått hen därtill genom missbruk av oförstånd, viljesvaghet eller beroende ställning, så gäller inte heller testamentet enligt 13 kap. 3 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K13P3S1). Det är utifrån dessa grunder ett testamente kan vara ogiltigt. Därför borde ett testamente där personnummer saknas för testamentstagare ses som ett giltigt testamente (förutsatt att inga ogiltighetsgrunder som anges i 13 kap. föreligger), man får tolka testamentet utifrån vad man tror var testamentstagarens vilja, enligt 11 kap. 1 § ÄB (se https://lagen.nu/1958:637#K11P1S1) och står namn och släktskap med så går det att utläsa vem som skall ärva utifrån det.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning
Carolina BrännmarkRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning