Arbetsgivarens omplaceringsskyldighet

Hej! Jag arbetar med försäljning sedan 4 år på ett företag och har blivit erbjuden en högre befattning. Denna roll innebär dock en stor risk då den kan försvinna om ca två år pga patentutgång på produkten. Tanken är att en ny person skall anställas till min nuvarande position. Vad säger lagen om uppsägning om jag tar erbjudandet om den högre befattningen och rollen sedan försvinner? Kan jag gå tillbaka till min nuvarande roll eller har arbetsgivaren rätt att säga upp mig? Har inte kollektivavtal.

Lawline svarar

Hej!

Tack för för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. I normalfallet kan du och arbetsgivaren komma överens om att du ska byta arbetsuppgifter på grund av att du har blivit befordrad. En uppsägning kan ske vid arbetsbrist eller personliga skäl.

Beträffande den rollen som eventuellt försvinner är denna fråga något mer komplicerad. Saknas det arbetsuppgifter för en anställd (roller försvinner), så är detta arbetsbrist och en saklig grund för uppsägning. Emellertid föreligger inte saklig grund om arbetsgivaren inte fullgjort sin omplaceringsskyldig (7 § 2 st. lagen om anställningsskydd). Är du en av dessa arbetstagare som berörs av arbetsbristen, har arbetsgivare en skyldighet att försöka omplacera sig till en annan ledig befattning. Emellertid måste du som arbetstagare ha tillräckliga kvalifikationer för detta nya arbete. Enligt lagens förarbeten ska kvalifikationskravet normalt vara likartat som för någon annan som söker en likadan tjänst. Arbetstagaren har rätt till en viss inlärningstid för att kunna hantera de nya arbetsuppgifterna. Om flera med likartade arbetsuppgifter på den nerskurna verksamheten planeras att sägas upp, är det i regel den med kortast anställningstid som går först (22 §), men har den med längre anställningstid inte tillräckliga kvalifikationer för ett annat arbete hos företaget, är det denna arbetstagare som kan tvingas lämna. En arbetstagare som har lång anställningstid ska inte sägas upp före en annan anställd med kort anställningstid om arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för att stanna på företaget. Enligt rättsfallet AD 2009 nr 50 föreligger ingen skyldighet för arbetsgivaren att omplacera enligt en turordning. Arbetsgivaren får dock inte göra en omplacering som strider mot diskrimineringslagen eller god sed på arbetsmarknaden.

Svaret på dina frågor blir slutligen att du och arbetsgivaren kan avtala om att du ska befordras. Om rollen som du blivit erbjuder försvinner, ska arbetsgivaren så långt som möjligt försöka omplacera sig till en position där du har tillräckliga kvalifikationer. Det krävs att arbetsgivaren har lediga befattningar som kan passa dig. Helst ska de nya arbetsuppgifterna vara så lika dina nuvarande som möjligt. Har arbetsgivaren fullgjort sin omplaceringsskyldighet, kan saklig grund för uppsägning finnas. Skulle du sägas upp efter att ha jobbat i mellan fyra och sex år på företaget, är uppsägningstiden tre månader (11 § 2 st).

Vänliga hälsningar,

Katarina AnderssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo