Är bostaden köpt för gemensamt bruk?

Hej. en bostad införskaffad för gemensamt bruk har bodelats vid separation där ena parten löste ut den andra. i direkt anslutning tillseparation och bodelning ingick den part, som nu äger bostaden, ett nytt samboförhållande där nya sambon flyttade in i bostaden. Min fråga är hur rättsläget ser ut om även detta samboförhållande upphör? JAg vet att bostad måste vara införkaffad för gemensamt bruk för att anses som samboegendom. Här ägde ena parten halva bostaden sedan länge och löste sedan ut expartner i samband med separation och samboskap nr 2. Kan tillskiftningen av halva bostaden vid bodelning medföra att bostaden anses anskaffad för gemensamt bruk i det nya samboförhållandet?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Som du skriver är huvudregeln att en bostad ska vara införskaffad för gemensamt bruk för att den ska räknas som samboegendom. Om en av samborna ägde bostaden redan innan samboförhållandet, faller bostaden i regel utanför bodelningen. Hur tillskiftningen av bostaden gått till beträffande det förra samboförhållande saknar betydelse för att bedöma om bostaden är samboegendom i detta nya förhållande. För att en bostad, som är förvärvad innan samboförhållandet, ska ingå i bodelningen ska den varit införskaffad för den nuvarande gemensamma samlevnaden. Så verkar inte skett i ditt fall, varför det är svårt att se skäl till att bostaden skulle vara köpt för gemensamt bruk.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Katarina AnderssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning