FrågaFAMILJERÄTTBodelning28/04/2013

Avdrag för studieskuld vid bodelning

Hej jag undrar om jag har rätt att dra av min studieskuld från mitt giftorättsgods? Jag har en försäkring som fallit ut i mitt namn som jag vill behålla. Hälsningar

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!


Reglerna om bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB), se https://lagen.nu/1987:230. Bodelning ska göras när äktenskapet upplöses på grund av äktenskapsskillnad eller att ena maken avlider, se 1 kap 5 § och 9 kap 1 § 1 st. ÄktB. Bodelning kan även ske under äktenskapet om båda makarna är överens om detta, se 9 kap 1 § 2 st. ÄktB.

I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, vilket är all egendom som inte gjorts till enskild egendom, se vidare 10 kap 1 § och 7 kap 1-2 §§ ÄktB. Giftorättsgodset ska läggas samman och delas lika mellan makarna. Innan så sker får dock vardera make avräkna egendom från sitt giftorättsgods för att täcka sina eventuella skulder, se 11 kap 1-3 §§ ÄktB. Huvudregeln är alltså att du ska kunna göra avdrag för din studieskuld. 

Om din studieskuld är hög skulle kunna innebära att din make, vid hälftendelningen av giftorättsgodset, måste lämna egendom till dig. Om så skulle ske och det skulle leda till ett oskäligt bodelningsreslutat kan reglerna om jämkning av bodelning bli aktuella, se 12 kap 1 § ÄktB.


Med vänlig hälsning,


Linda OlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000