Rätt att få tillbaka erlagd deposition

Vår dotter hyrde ett rum i en lägenhet och betalade en månadshyra i deposition dvs 5000:- + 5000:-. På grund av rummets läge så bodde hon endast 6 dgr innan hon bytte bostad. Hyresvärden kunde dock inte betala tillbaka depositionen. Var det rätt av henne att göra så?

Lawline svarar

Hej,

En deposition är en avgift som normalt ska betalas tillbaka till hyresgästen vid hyrestidens utgång. Eftersom jag inte vet vad som stod i avtalet är det svårt att svara på om er dotter gjort något som kan ha förverkat depositionen vilket skulle leda till att hyresvärden inte behöver betala tillbaka den. I hyresavtal brukar det t ex. normalt stå att depositionen förverkas om det uppstått skador på lägenheten. Att hyresvärden säger att hon inte kan betala tillbaka depositionen är inte tillräcklig grund.

Vänligen,


Frida KarlssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning