Begravningskostnader m.m. i arvsskifte med efterarv

Dödsbo och räkningar. Min ena förälder har gått bort, det finns efterarv kopplat till ett tidigare äktenskap. Tillgångarna har delats upp i två delar, A) det som ingår i efterarv ( som min förälder hade fri förfoganderätt över) B) det som var enskild egendom. De finns ett antal räkningar som behöver betalas, begravningskostnader, hyra från tiden innan dödsfallet etc. Kan dödsboet fritt välja om räkningarna skall betalas från tillgångar A) eller B)? Finns det fortfarande fri förfoganderätt, eller någon praxis?

Lawline svarar

Hej!

Dessa kostnader du beskriver är sådana som ska betalas ur kvarlåtenskapen, av dödsboet innan kvarlåtenskapen delas upp och skiftas. Vad jag förstår har inget arvsskifte skett ännu, och det är alltså den kvarlåtenskap som finns efter att dödsboet betalats dessa räkningar som ska delas upp på A) fri förfoganderätt med efterarv och B) enskild egendom med arv för egna arvingar.


Antagligen är de här delarna du beskriver uträknade i procentuella andelar av kvarlåtenskapen, så i praktiken kommer man inte ta av den ena eller andra delen.


Marina RönnquistRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Efterarv? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000