Avgift för vård enligt LPT

Hej! Jag blev inlagd enl LPT för ett tag sedan. Några veckor efteråt damp en faktura ner i min brevlåda. Jag undrar nu om det är förenligt med lagen att ta betalt för en tvångsåtgärd? Jag har många med mig som undrar. De har varit med om samma sak. Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej!


Enligt 8 kap 3 b § 2 st Kommunallagen(https://lagen.nu/1991:900) får kommun och landsting endast ta ut avgifter för tjänster som de är skyldiga att tillhandahålla om det är reglerat i lag. I 26 § Hälso- och sjukvårdslagen(https://lagen.nu/1982:763) går att utläsa att landstinget får ta ut patientavgifter och det finns inte heller någon särreglering för tvångsvård, exempelvis enligt LPT. Det är med andra ord förenligt med lag att ta betalt för tvångsåtgärder av detta slag.


Med vänliga hälsningar, 


Emily TöyräRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Hälso- och sjukvård? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000